ОБАВЕШТЕЊЕ

На основу члана 21. Закон о заштити од пожара („Сл. гласник РС“ број 87/2018) и Закључка Штаба за ванредне ситуације општине Мионица број: 217-8/2024-2 од 14.02.2024. године, Општинска управа Мионица објављује

ОБАВЕШТЕЊЕ

Општинска управа Мионица у оквиру својих надлежности предузела је превентивне мере заштите од пожара на отвореном простору и шумских пожара на територији општине Мионица.

Законом о заштити од пожара ЗАБРАЊЕНО ЈЕ:

- спаљивање остатака стрних усева,

- спаљивање смећа на отвореном простору,

- спаљивање биљних остатака,

- ложење ватре у шумама.

Казненим одредбама Закона предвиђене су НОВЧАНЕ КАЗНЕ:

- за физичка лица од 10 000 до 50 000 динара,

- за правна лица од 300 000 до 1 000 000 динара.

Надзор над спровођењем Одлуке о мерама заштите пољопривредног земљишта на подручју општине Мионица („Сл. гласник општине Мионица“ бр. 4/2015) у наредном периоду интензивно ће спроводити Одељење за инспекцијске послове, привреду и заштиту животне средине Општинске управе Мионица.

Спаљивање жетвених остатака је забрањено Законом о заштити од пожара и Законом о пољопривредном земљишту. Такође, Правилником о упису и обнови регистрације пољопривредних газдинстава један је од услова стицања пасивног статуса.

Уколико се утврди да је на газдинству вршило спаљивање жетвених остатака, газдинство прелази у пасиван статус, чиме је онемогућено коришћење подстицајних средстава у пољопривреди у периоду од две године.