Мионици 52 милиона за за развој пословне инфраструтуре

 

Председник општине Мионица Бобан Јанковић присуствовао је свечаној додели сертификата за пројекте пословне инфрастуктуре које финансира Европска унија, а које су представницима 20 градова и општина уручили министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.  Општини Мионица одобрена су средства у износу од 52 милиона динара за комплетну реконструкцију изворишта Орловац у Осеченици и замену 900 метара азбестних цеви. Укупна вредност пројекта је близу 58 милиона динара, а локална самоуправа издвојила је око 6 милиона динара.

- Захваљујем се Влади Републике Србије и Европској унији на огромној подршци. Овим пројектом решићемо вишедеценијске проблеме са којима су се наши грађани суочавали, а поред тога спроводићемо и мере подршке пословној сарадњи, запошљавању, развоју привреде у нашој општини – рекао је Јанковић и додао да радови на реконструкцији изворишта напредују и да очекује да до лета буду завршени.

Укупна вредност пројекта који се спроводи у општини Мионца је близу 58 милиона динара, а локална самоуправа издвојила је око 6 милиона динара.

-Двадесет локалних самоуправа ће уз подршку Европске уније од пет милиона евра, обезеђених преко програма ЕУ ПРО Плус унапредити пословну инфраструктуру. Правите стратешка документа о развоју, јер је то одлична водиља ка даљем финансирању. То препознајемо и ми и Европска унија када се опредељују за пројекте. И друго, радите на припреми пројеката, пројекте документације, али и сваке оне документације која је заправо важна за техничко спровођење ових пројеката- поручила је Мишчевић.

Средста су одобрена преко програма Европске уније за локални развој, а који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

-Све су ово конкретне и врло опипљиве користи за грађане и за пословни свет који заједнички омогућавају Европска унија и локалне самоуправе, све са циљем бољег живота локалног становништва- истиче Жиофре.

Двадесет локалних самоуправа ће уз подршку Европске уније од пет милиона евра, обезеђених преко програма ЕУ ПРО Плус, унапредити пословну инфраструктуру и услове за нове инвестиције, а како је планирано, пројекти би требало да у пет година након реализације допринесу привлачењу 300 милиона евра нових инвестиција и отварању више од 3.000 радних места.

преко програма Европске уније за локални развој, а који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).