Мионички ђаци четврти на републичком такмичењу, Јанковић најавио школу програмирања

 

Мионички основци Вељко Дикић, Никола Јовановић, Матеа Читаковић и Огњен Поповић освојили су високо четврто место на републичком такмичењу у категорији програмирања дрона на школској смотри „Знањем за будућност“ која је одржана у Београду, а на којој је учествовало 30 екипа. Младим програмерима током припрема и такмичења велика подршка били су њихови ментори наставници информатике Александар Марковић и Милорад Јовановић.

-Честитам нашој деци и њиховим наставницима на изузетним резултатима, учинили су нас поносним. Ми смо ту да будемо подршка и управо због овако сјајних резултата наших ученика преко Центра за образовање и развој ускоро ћемо покренути школу програмирања и роботике где ће сви полазници имати прилику да се још више образују у овој области која је будућност – каже председник општине Мионица Бобан Јанковић и наглашава да ће у наредном периоду општина наставити да улаже у образовање.

Младе мионичке програмере недавно је посетио и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

-Учествовање на такмичењима попут „Знањем за будућност“ код деце буди интересовање за програмирањем. Најважнији аспект програмирања из перспективе учења за децу јесте учење логике и расуђивања. Суштина јесте решавање проблема за шта је потребан

дисциплинован приступ раду. Програмирање подразумева да знате да објасните компјутеру шта треба да уради, а такав начин мишљења вас подстиче да на крају научите да размишљате као рачунар-каже ментор Милорад Јовановић.

Огњен Поповић, учесник на такмичењу и ученик шестог разреда каже да му се жеља за програмирањем јавила на часу информатике током програмирања у Скречу.

-На такмичењу је било много изазова, неких тежих, неких лакших, али уз помоћ другара смо све задатаке решили. Наставићу да се бавим програмирањем зато што верујем да ће ми бити потребно у будућности и да је то професија којом ћу се бавити-каже Огњен Поповић.

-Већ од малена сам приметио да имам посебну жељу за проучавањем света информатике и рачунарства. Чак и пре него што сам кренуо у пети разред, био сам спреман за изазове који ће ме чекати на часовима у будућности. Учио сам да програмирам у Скречу и касније у Пајтону и то ми је јако помогло на овом такмичењу јер сам своје знање применио и за програмирање дрона и робота. Верујем да ће програмирање имати велики утицај на све нас који смо учествовали у овом такмичењу и да ће многим ученицима пробудити жељу за учењем програмирања-каже Никола Јовановић, ученик седмог разреда.

У Миониици су у току припреме за почетак школе програмирања и роботике која ће бити организована преко Центра за образовање и развој, а где ће млади Мионичани имати прилику да стекну највиша образовања и да се даље развијају у овој области. Преко Центра мионичкој деци тренутно су на располагању бесплатни часови фолклора, плеса, језика, глуме, гимнастике и др.