ОДРЖАНА ЗИМСКА ШКОЛА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ


Зимска школа коју Пољопривредна стручна и саветодавна служба ''Ваљево'' традиционално организује у сарадњи са општином Мионица је добра прилика да заинтересовани ратари, воћари и фармери мионичког краја из прве руке добију информације о новим трендовима у поољопривреди и упознају актуелне мере аграрне политике Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Тако је било и на јучерашњој Зимској школи одржаној у сали СО Мионица, коју је поздравном речи отворио директор ПССС ''Ваљево'' Радиша Панић.

Мионичка општина има понајбоље услове у нашем региону заразвој свих грана пољопривреде. Подручје слива Колубаре, Рибнице, Лепенице и Топлице је идеално за ратарску производњу, постоје одлични услови за гајење шљиве, јабуке, малине и другог воћа, Планиница, Мратишић и околна села су позната по узгоју кромпира, а да не говоримо о мионичким сточарима и производњи товних пилића, конзумних јаја и млека. Ове ресурсе треба максимално искористити, а за то је потребно континуирано праћење трендова и примењивање савремених агротехничких мера – истакао је Панић и упутио речи захвалности руководству општине Мионица на неговању добре сарадње са Стручном службом.

На овом окупљању стручњаци ПССС ''Ваљево'' су одржали пет предавања. Славица Петровић је представила мере подршке у оквиру ИПАРД програма Европске уније, Јован Милинковић је говорио о Виноградарском регистру, ђубрењу засада шљиве и програму заштите засада овог воћа, док је Весна Јанковић упознала присутне са радом Прогнозно извештајне службе чији је задатак прогноза, обавештавање пољопривредних произвођача о појави штетних организама и давање препорука за заштиту. Такође, мионичким пољопривредницима је представљен и програм заштите кромпира који нуди Галеника Фитофармација.