ПОЉОПРИВРЕДА

Поврће, житарице, крмно биље


Више од 60% становништва Општине се бави пољопривредом. Највише су заступљене производња поврћа (кромпир, парадајз, паприка, купус...), житарица (пшеница, кукуруз) и крмног биља. Климатски услови су веома погодни и за производњу лековитог биља.

 

Сточарство


Tридесетак приватних фарми производи се највише конзумних јаја по глави становника у Србији, а изграђен је и већи број објеката у приватном власништву за узгој товних пилића. У десетинама приватних стаја за краве капацитета од 10 до 50 грла, производи се квалитетно млеко. Постоје и велики смештајни капацитети за тов јунади, у друштвеном сектору (четири објекта за продужни тов јунади капацитета 2.400 грла у турнусу) и у приватном у око 200 објеката за тов капацитета од 30 до 100 грла у турнусу. Мионички сточари су надалеко познати по узгајању квалитетних грла крава сименталске расе са којима редовно освајају највиша признања на Новосадском и другим сајмовима.

 

Воћарство


У воћарској производњи најзаступљенија је шљива од које се прави најквалитетнија ракија, малина, јагодичасто воће и аутохтоне врсте крушака, јабука и другог воћа. Изграђено је и неколико хладњача и сушара, а хладњача ''Сувоборка'' (капацитет 3.000 тона замрзнутог воћа), некада у друштвеном сектору, сада је приватизована. Десетак земљорадничких задруга поседује значајне неискоришћене капацитете.