fbpx

 

ОДРЕЂЕНЕ ЗОНЕ САНИТАРНЕ ЗАШТИТЕ ИЗВОРИШТА ''ПАШТРИЋ''

Решавајући по захтеву општине Мионица, Министарство здравља Републике Србије је донело Решење којим је одређена зона непосредне санитарне заштите око водозахватних објеката, бунара Б-1, Б-2 и Б-4/1. Овим Решењем су утврђене и границе уже и шире зоне санитарне заштите над простором, чији је положај у простору дефинисан координатама.

Поступак за израду Елабората о зонама санитарне заштите изворишта ''Паштрић'' који је претходио доношењу Решења, покренут је Одлуком председника општине Мионица Бобана Јанковића. На овај начин, након више деценија коришћења без пројектне документације, предузете су и завршене активности у циљу обављања истражних радова којим се одређују услови међусобног дејства са условима прихрањивања и постојећих и потенцијалних извора загађења за ово извориште. Елаборат је урадио Рударско-геолошки факултет из Београда.

Извориште подземних вода ''Паштрић'' са своја четири бушена вертикална истражно-експлоатациона бунара, од којих су три у експлоатацији, служи за јавно снабдевање водом за пиће Мионице и околних насеља. Зона захватања је на дубини од 50-250 метара и из изворишта може да се захвата просечно око 35 литара у секунди.

Из општинског буџета обезбеђена су средства и току је поступак израде елабората о зонама санитарне заштите и за остала изворишта која су у систему водоснабдевања ЈКП ''Водовод Мионица''.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту