''ТРОШЕЊЕ ЛОКАЛНИХ БУЏЕТА'' - ОКРУГЛИ СТО ЦЕНТРА ЗА ОДРЖИВИ ЛОКАЛНИ И РЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ

Невладино и непрофитно удружење Центар за одрживи локални и регионални развој Шушеока је јуче у сали Средње школе Мионица организовало округли сто ''Трошење локалних буџета''. Након поздравне речи председника мионичке општине Бобана Јанковића и обраћања првог човека Центра за одрживи локални и регионални развој Ненада Михаиловића, др Слободан Илић је представио извештај ''Трошење локалних буџета-стање у Колубарском округу''. Извештај је резултат активности на истоименом пројекту који се делом финансира из средстава одобрених од стране Сједињених Америчких Држава и који је један од сегмената програма Центра под називом ЛОВА (ЛОкални ВАљани буџет).

okrugli sto3

Спроведено истраживање, извршена анализа и урађени Извештај немају никакву политичку конотацију, нити су рађени за било какву политичку употребу. Усмерени су само на стручни аспект, настали су на основу увида у јавно објављене податке и превентивног су карактера. Представљају помоћ руководствима јединицама локалних самоуправа Колубарског округа да унапреде трошење ограничених локалних јавних ресурса и да идентификоване пропусте, грешке и неправилности у будућем периоду избегну и не понављају – истакао је аутор Извештаја др Слободан Илић.

okrugli sto2

Илић је присутнима изнео рекапитулацију идентификованих проблема које се односе на међусобну повезаност, усклађеност и повратну спрегу стратешког планирања и трошења локалних буџета који су заједнички за општине Колубарског округа. Он је између осталог истакао да је фактичко стање да стратешка и планска документа углавном нису јасно дефинисана, да не садрже потребне елементе и да су као таква неупотребљива за програмско буџетирање и за последицу имају неуважавање буџетских и других финансијских ограничења. Такође, нагласио је да је приметно одсуство одговорности за њихово спровођење због изостанка формирања надлежног радног тела за имплементацију и других разлога, углавном због непостојања законске обавезе доношења стратешких докумената и изостанка санкција за непоштовање ове обавезе. Што се тиче упутства за припрему буџета, др Слободан Илић је у Извештају навео да су разлози за отежано спровођење буџетског процеса на локалном нивоу и објективне и субјективне природе, док идентификоване неусклађености у вези са општинским плановима капиталних инвестиција, као што су појмовна конфузија и одсуство годишњих вредносних износа код појединих капиталних пројеката, отежавају спровођење и праћење спровођења Прегледа капиталних издатака у буџетској и наредним фискалним годинама са његовом врло ограниченом употребљивошћу за програмско буџетирање.

okrugli sto1

Након Илићевог излагања је уследила дискусија, а на самом крају су представници Центра за одрживи локални и регионални развој позвали све присутне да доставе своје предлоге у циљу проналажења оптималних решења за идентификоване проблеме и најавили одржавање новог округлог стола где ће бити више речи о неусклађеностима и проблемима у вези одлука о буџету јединица локалних самоуправа.
Истог дана, представници Центра су у кабинету Председника општине Мионица пред општинским руководством и руководиоцима одељења Општинске управе презентовали резултате Извештаја ''Трошење локалних буџета-стање у општини Мионица''.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту