У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ''МИОНИЦА НЕКАД И САД''

Синоћ је у Културном центру отворена изложба фотографија ''Мионица некад и сад''. Изложене фотографије су настале у периоду од проглашења Мионице за варош крајем 19. века до данашњих дана, а након отварања изложбе програм је настављен разговором о прошлости и будућности Мионице. У разговору су учествовали председник Привременог органа општине Мионица Бобан Јанковић, публициста Милорад Радојчић који је објавио већи број публикација и књига о мионичком крају и познатим Мионичанима, позоришни редитељ Мирослав Трифуновић и у улози модератора новинар и уредник ваљевског Дописништва РТС-а Радован Лазаревић, док су у пригодном музичком програму наступили доајени тамбурашког оркестра ''Абрашевић'' из Ваљева.

radojcic jankovic lazarevic i trifunovic

Саговорници су се дотакли неколико тема разговарајући о прошлости и будућности, од историјског контекста где је било речи о знаменитим личностима које су обележиле поједине епохе и од којих је без дилеме најзначајнија војвода Мишић, преко приче о природним и другим ресурсима овог краја, све до питања демографије и друштвеног живота.

Стратегија будућности треба да буде заснована на историјском наслеђу, искуствима наших претходника, базним ресурсима као што су термалне воде, камен и потенцијали у области пољопривреде, а ношена енергијом младих. Ништа се не дешава преко ноћи и морамо разумети да ће се резултати онога што данас радимо видети тек у деценијама које долазе. Наш је задатак да обезбедимо услове да Мионица постане дестинација у коју ће људи долазити да остану.Чињеница је да и да без јаке привреде нема јаке локалне самоуправе и због тога смо недавно успели да доведемо страног инвеститора који ће почетком наредне године овде покренути погон у области конфекцијске производње- рекао је између осталог Бобан Јанковић, који је отворио изложбу фотографија од којих је већина објављена у фото-монографији ''Мионица-завичај војводе Мишића''.

Говорећи о будућности Мионице Јанковић је нагласио да треба радити и на побољшању компетенција грађана и да је са тим циљем прошле године основан Центар за образовање и развој, који нуди разне програме неформалног образовања како младима, тако и запосленима у државном и приватном сектору и пољопривредницима, а Мионица се може похвалити да је можда једина општина у Србији која има базу података о својим пољопривредним произвођачима.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту