fbpx

 

Најновије вести

АПЕЛ ЗА РАЦИОНАЛНУ ПОТРОШЊУ ВОДЕ

АПЕЛ ЗА РАЦИОНАЛНУ ПОТРОШЊУ ВОДЕ

ЈКП „Водовод Мионица“ је евидентирао драстично увећање потрошње воде које у комбинацији високим температурама и продужени период без значајнијих падавина прети да угро...

Наставак инвестиција Електропривреде Србије y боље снабдевање струјом за све Мио...

Наставак инвестиција Електропривреде Србије y боље снабдевање струјом за све Мионичане

Ускоро ће у свих 36 села у Мионици свака кућа ће имати стабилно снабдевање струјом. У протеклој години замењено је више од 300 стубова нисконапонске мреже и постављено скоро 200 с...

ПРОГРАМ У БИБЛИОТЕЦИ „МИЛОВАН ГЛИШИЋ“

Омаж Милану Т. Порубовићу   Програм у Библиотеци „Милован Глишић“, организован у уторак оквиру „Мишићевих дана“ био је посвећен евоцирању успомене на л...

Потписан Меморандум о сарадњи у оквиру пројекта “Економско оснаживање жена у пољопривреди”

psx 20190828 181938

Председник општине Мионица Бобан Јанковић данас је потписао Меморандума о сарадњи између општине Мионица и Женског удружења Колубарског округа у циљу реализације пројекта “Економско оснаживање жена у пољопривреди”. Пројекат који ће се реализовати у период од августа 2019. до августа 2020. године допринеће развоју пољопривреде на територији општине Мионица, а посебно економском јачању жена власница пољопривредних газдинстава.

psx 20190828 181853

Ово је права прилика да се наше пољопривреднице осамостале на тржишту, да сертификују своју производњу, брендирају производе и маркетиншки се боље профилишу на тржишту. Самим тим оне ће побољшати свој положај не само у својој породици већ и у друштву у целини јер ће постати економски покретачи развоја села. – рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

psx 20190828 182002

Према Јанковићевим речима, пројектом ће бити обухваћено око двадесет жена које се баве пољопривредом на територији општине Мионица. Све оне ће добити саветодавну и логистичку подршку и заступање својих интересе у пољопривреди. За њих ће бити организоване бесплатне обуке за израду пројеката, писање бизнис плана, стратешко планирање, затим студијска путовања и бројне друге активности.

Пројекат “Економско оснаживање жена у пољопривреди” ће се на територији Колубарског округа, поред општине Мионица реализовати и у општинама Ваљево, Лајковац, Љиг, Осечина и Уб. Пројекат је подржан од стране Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији у оквиру пројекта “Кључни кораци ка родној равноправности”, који финансира Европска унија и његова укупна вредност је 30.000 евра.

Координаторка пројекта Јелена Ружић истиче да је главни разлог за спровођење баш овог пројекта на територији Колубарског округа јесу подаци истраживања Секонса на основу којих је утврђено да 27 процената становништва на територији Колубарског округа директно или индиректно учествује у пољопривреди, односно на неки начин од ње живи, док су 42 процента од њих жене.

- Управо због тога што су током истраживања жене навеле да су главни проблеми застарела механизација, незнање везано за писање пројеката и бизнис планова, као и чињеница везана за то да оне не доносе одлуке шта ће се производити у оквиру њихових домаћинстава већ то чине други чланови породица одлучили смо се да кренемо у реализацију овог пројекта. – додала је Јелена Ружић.

 

Мионица у цифрама

329 км2

Површине

13 610

Становника

632

Активне фирме

300 милиона

Инфраструктурне инвестиције

Буџетске Установе и Јавна Предузећа

1

ЈКП Водовод

Посетите Сајт
2

Туристичка организација

Посетите Сајт
3

Дом здравља

Посетите Сајт

4

КЦ Мионица

Посетите Сајт

5

Библиотека

Посетите Сајт


7

СШ Мионица

Посетите Сајт

8

ОШ Мионица

Посетите Сајт

9

ОШ Рајковић

Посетите Сајт

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту