fbpx

 

САВЕТОВАЊЕ ЗА ЖИВИНАРЕ

На удару дистрибутера и откупљивача

Живинарство је једна од главних преокупација пољопривредника мионичког краја који су познати и по томе да производе највише комада конзумних јаја у односу на број становника у Србији, а ништа мање успешне нису ни њихове колеге произвођачи товних пилића. Зато и не чуди посета доцента Пољопривредног факултета у Београду са Катедре за одгајивање и репродукцију домаћих и гајених животиња др Владе Ђермановића, чији је долазак и саветовање у Културном центру донирао одборник СО Мионица и врсни фармер Милорад Коларевић из Табановића.

Разговор се дотакао више тема из области производње пилећег меса, конзумних јаја и пласмана производа, а гост је саслушао проблеме живинара који су се највише жалили на монополски однос дистрибутера и откупљивача и на неуједначен квалитет хране и грла за тов и производњу јаја. Мионички пољопривредници су добили низ корисних стручних савета о исхрани и условима фармерског држања живине, а Ђермановић је изнео и своје виђење у вези изнетих проблема. - Чињеница је да су у ланцу живинарске производње најмање заштићени произвођач и потрошач. На удару сте и дистрибутера хране и пилића и откупљивача.

Добро решење је, колико год то данас било непопуларно, формирање удружења које би функционисало у форми сличној некадашњем задругарству. На тај начин би се смањио притисак на појединце и оствариле повољности при набавци материјала, хране и пласману. Такође, удружени или не, морате се добро заштитити инспекцијским надзором у свим фазама производње и на тај начин избећи бројне ризике којима сте свакодневно изложени – поручио је између осталог др Владан Ђермановић.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту

  

Свиђа вам се оно што видите?

Пратите нас на друштвеним мрежама...