ЗА ВИШЕ СОЛИДАРНОСТИ ПРЕМА СТАРИЈИМА - КЛАСТЕР КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА

Фото: УНОПС / Стефан Стојановић

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и шеф Делегације Европске уније Мајкл Давенпорт доделили су у Краљеву 10. фебруара сертификате добитницима грантова кроз пројекат "Европска подршка инклузивном друштву“.   Међу 28 одобрених пројеката који ће се спроводити на подручју 36 градова и локалних самоуправа налази се и пројекат „За више солидарности према старијима - Кластер Колубарског округа за услугу Помоћ у кући“ који спроводи Царитас Ваљево у партнерству са Међуопштинским центром за социјални рад „Солидарност“ и општинама Мионица, Лајковац и Љиг.

“Данас смо започели врло битне пројекте са организацијама широм Србије и један велики пројекат за Краљево који се налази на владиној листи приортетних инфрастуктурних пројеката”, истакао је Давенпорт. Амбасадор Давенпорт је поручио да је социјално укључивање и солидарност са осетљивим групама једна од основних вредности ЕУ које је Србија усвојила.

„Главни циљ пројекта који ће се спроводити наредних 20 месеци је обезбеђивање одрживости бриге о старим лицима у општинама Лајковац, Љиг и Мионица у циљу смањења потражње за акутном и дугорочном институционализацијом. Поред тога радиће се на подизању нивоа свести појединаца и институција у циљу обезбеђивања одрживости социјалних услуга и обезбеђивању квалитетнијег живота старих и њихових породица.Каритас Ваљево пренеће своја вишегодишња знања и искуства из области дневних услуга у заједници, односно услуге Помоћ у кући и дати менторску подршку Центру за социјални рад да покрене и лиценцира ову услугу. Наредних месеци биће обучено стручно особље и неговатељице које ће у јулу започети пружање услуге у све три општине Колубарског округа за 100 старих лица“ каже Душан Перић, менаџер пројекта.

Пројекат „За више солидарности према старијима - Кластер Колубарског округа за услугу Помоћ у кући“ финансира Европска унија, а имплементира Каритас Ваљево уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као главни корисник пројекта, и у партнерству са Међуопштинским центром за социјални рад „Солидарност“ и општинама Мионица, Лајковац и Љиг. Члан пројектног тима испред општине Мионица је помоћник председника општине Ивана Ковачевић. Ова акција је део пројекта „Европска подршка инклузивном друштву“, који се спроводи уз подршку Европске уније са укупним фондом од 4.331.275,56 милиона евра и којим руководи Делегација Европске уније у Републици Србији.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту