ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ

Општина Мионица покренула пројекат ''Мискантус'' - Енергетска биљка будућности

Центар за образовање и развој ''Мионица'' је у сарадњи са локалном самоуправом и Средњом школом јуче у мионичкој средњошколској установи организовао предавање за пољопривреднике о индустријској биљци мискантус, која је све популарнија у пољопривреди у области обновљивих извора енергије као малозахтевна, брзорастућа и високопродуктивна трава, отпорна на болести. Пред присутнима своја искуства о узгоју и примени мискантуса изнео је Душан Ракић из Новог Бечеја, који се више од четири године бави производњом такозване слонове траве.


Мискантус је индустријска биљка, чија је најпознатија примена као огревног материјала, пошто 10 тона мискантуса одговара количини од 10-12 кубних метара огревног дрвета. Након жетве, биљка се складишти у расутом стању (чипс) или пресује у бале, пелет и брикете високе калоријске вредности, због чега је ова биљка изузетно погодна као алтернативно гориво за загревање објеката. Мискантус је вишегодишња биљка и њен животни век се процењује на више од 40 година, док се максимални принос биомасе бележи током 20-25 година експлатације. У прве три године корен (ризом) биљке расте, тако да је принос мањи. После треће године Мискантус достиже свој пуни капацитет раста и на основу тога добијена биомаса се креће у просеку од 16 до 25 тона по хектару у зависности од услова.
Ракић је представио и Пројекат ''Мискантус'' који је покренула општина Мионица са намером да подстакне овдашње пољопривреднике да уз субвенције локалне самоуправе, пре свега на необрадивом пољопривредном земљишту, покрену производњу мискантуса ради добијања биомасе. Намера је да Општина обезбеди садни материјал, пољопривредници би узгајали мискантус за грејање сопствених домаћинстава, док би вишкове произведеног мискантуса продавали комуналном предузећу за потребе пружања услуга јавног грејања или компанијама које желе да се преоријентишу на коришћење обновљивих извора енергије. Према његовим сазнањима, мионичка општина је прва локална самоуправа у Србији која је покренула овакву иницијативу.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту