ПРЕДСТАВЉЕН ''ПРОГРАМ ЗА ОЖИВЉАВАЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ МАЛИНА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ''

У скупштинској сали зграде општине Мионица јуче су пред великим бројем овдашњих пољопривредника угледни стручњак за воћарство из Ариља професор доктор Светислав Петровић и научни сарадник у Одељењу за заштиту воћа и сертификацију садног материјала Института за воћарство из Чачка доктор Александар Лепосавић представили ''Програм за оживљавање производње малина на подручју општине Мионица'', који је урађен на иницијативу локалне самоуправе. Присутне на скупу који су организовали Служба за пољопривреду Општинске управе и Центар за образовање и развој ''Мионица'' је поздравио председник општине Мионица Бобан Јанковић, истакавши да је локална самоуправа уважила препоруке компетентних стручњака да посебну пажњу треба посветити развоју воћарства и да малина представља производ од стратешког значаја за Општину.

malina6

Ми смо пре неколико деценија о узгоју малине учили управо у вашем крају. Регион коме припада Мионица је у дугом периоду био водећи у свету, али више није тако, док ариљски крај у укупној светској производњи малине данас учествује са 5 процената. Циљ нам је да се у општини Мионица унапреди производња и да буде примерена највећим малиногорјима у Србији и, што да не, преузме примат. Мионички крај је подручје које може да буде веома успешно за подизање засада малине са потенцијалом, а план је да се годишња производња са садашњих 200 до 300 тона подигне на 200 до 300 вагона-нагласио је професор Светислав Петровић.

malina13

Петровић је присутнима изнео задатке Програма, који садржи стручну оцену агроеколошких услова за савремену производњу малина на територији општине Мионица, технолошке пројекте за подизање и негу засада на површини од једног хектара, за подизање засада у органском поступку, за подизање и негу матичног засада, као и предрачун потребних средстава и закључак о економској оправданости. Током саветодавног дела, доктор Александар Лепосавић је одржао стручно предавање на тему ''Технологија узгоја малине'' и одговарао на бројна питања мионичких пољопривредника. Између осталог, посаветовао их је да величину засада одреде према расположивој радој снази која је најпотребнија у време бербе и посебно нагласио да искуство говори да квалитет увек треба да има предност у односу на количину.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту