У ХОТЕЛУ ''ВРУЈЦИ'' ОДРЖАНА РАДИОНИЦА ''СМАЊЕЊЕ РИЗИКА ОД КАТАСТРОФА У ШКОЛАМА''

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Каритас Србије су у сарадњи са општином Мионица у сали за конференције Хотела ''Врујци'' јуче организовали радионицу ''Смањење ризика од катастрофа у школама''. Радионици су присуствовали чланови Општинског штаба за ванредне ситуације, представници свих образовних установа са подручја општине Мионица, других правних лица од значаја за заштиту и спасавање на подручју мионичке општине, као и установа образовања са подручја љишке општине.

ucesnici radionice thumb

Радионица је започела уводним обраћањима начелника Оперативног центра и Националног тренинг центра за ванредне ситуације МУП-а Србије Душана Релића и Александра Лазаревића, заменика председника мионичке општине Милована Лекића, као и Миодрага Живковића испред организације ''Каритас'' у Србији. Говорници су указали на значај спровођења програма превенције од катастрофа у школама које доносе елементарне непогоде и у којима обука деце и наставног особља представља најзначајнији део.

Циљеви данашње радионице су подизање свести о смањењу ризика од катастрофа у школама и повећање капацитета установа за успешан одговор у ванредним ситуацијама кроз размену искустава и научених лекција- рекао је овом приликом начелник Националног тренинг центра (НТЦ) Александар Лазаревић и додао да су земљотреси, поплаве и пожари најчешће елементарне непогоде које се догађају у Србији и да се њима зато и посвећује највећа пажња у смислу успешног одговора.

Током радног дела било је речи о смањењу ризика од елементарних непогода и других несрећа (Милош Миленковић-Национални тренинг центар), угрожености територије општине Мионица и образовних установа (Милан Михаиловић-Окружни штаб за ванредне ситуације), поступању у ванредним догађајима и ситуацијама (Сузана Коњевић-НТЦ) са практичним приказима на територији општине Мионица из искустава ''мионичког земљотреса'' из 1998. године и бујичних поплава које су ове крајеве задесиле неколико пута у последњих двадесетак година (Миле Николић-Ватрогасно спасилачка јединица Ваљево), а изнета су и искуства у едукацији деце из области заштите и спасавања (Александар Лазаревић-НТЦ).

Учесници радионице ће данас у поподневним часовима присуствовати и симулационој вежби евакуације у Основној школи ''Милан Ракић'' у Мионици, где ће бити практично приказано спровођење мера заштите и спасавања и реаговања у земљотресу и пожару у највећој мионичкој образовној установи. Симулациона вежба ће послужити да се провери оспособљеност ученика и наставног кадра, оспособљеност припадника Подручног ватрогасно-спасилачог одељења из Мионице и Дома здравља Мионица за реаговање у ванредним ситуацијама и у сврху едукације одговорних лица из предшколских и школских установа.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту