НА ПОЧЕТКУ НОВЕ ВАСПИТНО ОБРАЗОВНЕ ГОДИНЕ

Унапређени услови за рад

 

Школска звона у две матичне основне образовне установе у Мионици и Рајковићу са њихових петнаестак издвојених одељења и у Средњој школи ''Мионица'' позвала су првог септембарског понедељка у школске клупе 1.094 основца међу којима је 126 првака, као и 175 средњошколаца, а да је стално унапређење услова за рад у области образовања и васпитања један од приоритетних задатака сваке локалне самоуправе, потврђује и председник мионичке општине Драган Гавриловић.

- Током летњег распуста смо из сопствених буџетских средстава и уз финансијску помоћ ресорног министарства извршили припреме за почетак образовно васпитне године у смислу кречења учионица, набавке недостајуће опреме, разних поправки и другог, а посебно бих издвојио реализацију вредне донације Владе Јапана за темељну реконструкцију зграде Вртића ''Невен''. Важно је да смо успели да у овим тешким економским околностима обезбедимо несметано функционисање образовно васпитних установа на подручју наше општине. Све текуће обавезе према добављачима се измирују на време и што је јако важно кроз репрограме редовно сервисирамо затечене дугогодишње вишемилионске дугове -каже између осталог први човек мионичке општине Драган Гавриловић Мионичку ОШ ''Милан Ракић'' ће ове школске године похађати 852 ученика, од чега 96 првачића. Ђаке и наставни кадар матичне школе и осморазредног одељења у Доњој Топлици првог радног дана су сачекале окречене учионице, кухиња, хол и друге просторије, а радове је финансирало Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Стартовали су и радови на санацији крова фискултурне сале мионичке школе и припремне активности на адаптацији зграде кухиње у Горњој Топлици. Добра вест је и да је у четвороразредном издвојеном одељењу у Дучићу током летњег распуста трпезаријски простор адаптиран за учионицу, тако да у овом мионичком селу које по броју ђака ''расте'' уместо две сада раде три учитељице у исто толико учионица.

Основна школа ''Војвода Живојин Мишић'' из Рајковића је школску 2013/14 започела са 242 ученика, међу којима је тачно 30 ђака првака. Распуст је искоришћен да се обаве одређени радови, пре свега реновирање око 500 квадратних метара паркета у објектима осморазредних школа у Рајковићу и Брежђу, као и уређење школске ограде у матичној школи и санацију оштећеног намештаја у матичној школи и издвојеним одељењима.

Средња школа ''Мионица'' је у своју пету школску годину од оснивања ушла са 175 ученика, највише до сада, а посебна новина је то да су у школским клупама по први пут и четвртаци-будући економски техничари. Од ове школске године уводи се и лепа пракса да ''суви петичари'' буду награђени бесплатним летовањем и тако се придруже најбољим осмацима са подручја општине које овдашња локална самоуправа већ више од деценију редовно шаље на лепе дестинације. Занимљиво је такође и да је школа у којој се за сада ученици образују за трогодишња занимања конобар и кувар и четворогодишње занимање економски техничар постала примамљива и за децу околних општина. Ова установа се може похвалити са два комплетно уређена информатичка кабинета и савременим рачуноводственим софтверским програмом, новоформираном библиотеком са преко 500 наслова, а уз помоћ локалне самоуправе ових дана је постављена нова грејна и хидрантска мрежа. Очекује се и да ће се до почетка октобра из средстава које је определило ресорно министарство обавити радови на санацији терасе школе и извршити набавка реквизита за физичко васпитање.

Треба истаћи и да је Дечји вртић ''Невен'' захваљујући поменутој донацији Јапана у вредности од 78.130 еура ову васпитно образовну годину дочекао у новом руху. После темељне реконструкције главне зграде у установи у којој се води брига о 350 деце ће се убудуће радити у знатно бољим условима, а малишани радосно играти и учити у много лепшем окружењу.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту