fbpx

 

Најновије вести

ПОЗИВ УГОСТИТЕЉИМА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ МИОНИЦА

ПОЗИВ УГОСТИТЕЉИМА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ МИОНИЦА

  На основу дописа Министарства трговине, туризма и телекомуникација број: 030-03-25/2020-08 од 28.09.2020.године, упућује се позив угоститељима на територији општине Мионица...

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ИКОНА НЕНАДА ХУБЕРА „ДРВО НЕБЕСКО“

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ИКОНА НЕНАДА ХУБЕРА „ДРВО НЕБЕСКО“

Мионички Културни центар је у сарадњи са општином Мионица приредио изложбу икона Ненада Хубера „Дрво небеско“. Изложба је отворена у петак 16. октобра, а поред Хуберов...

У МИОНИЧКИМ ШКОЛАМА ОДРЖАН ШКОЛСКИ ЧАС КУЛТУРЕ ГОВОРА

У МИОНИЧКИМ ШКОЛАМА ОДРЖАН ШКОЛСКИ ЧАС КУЛТУРЕ ГОВОРА

У оквиру Дечије недеље у среду 7. октобра су у мионичким образовним установама гостовали мастер комуниколог Слободан Роксандић и глумац Милан Босиљчић. Гости су кроз интерактивни...

Као најстарије школе на садашњем подручју мионичке општине помињу се школе у Крчмару и Рибници, за које се тврди да су постојале у доба Првог српског устанка при тамошњим православним храмовима. Мионица је сталну основну школу добила 1864. године. Школа је имала једну учионицу и спаваћу собу за ђаке из удаљенијих села, а десет година касније похађало је 10 ученика у првом, 11 у другом, а у трећем завршном 12 ученика.

Данас на подручју општине раде две матичне основне школе, ОШ ''Милан Ракић'' Мионица са издвојеним одељењима у Горњој и Доњој Топлици, Табановићу, Команицама, Берковцу, Дучићу, Попадићу и Струганику и ОШ ''Војвода Живојин Мишић Рајковић са издвојеним одељењима у Брежђу, Осеченици, Крчмару, Толићу, Ђурђевцу, Буковцу, Планиници и Кључу.

ОШ ''Милан Ракић''

У Мионици су у времену између два светска рата поред Основне школе постојале и Занатско-трговачка школа, Женска занатска школа и Грађанска школа општег типа, да би 29. августа 1945. године Грађанска школа општег типа прерасла у Непотпуну мешовиту гимназију која се 1945. припојила Основној школи у јединствену Осмогодишњу школу. После Другог светског рата извесно време је постојала и Школа ученика у привреди, као и Домаћичка школа са интернатом.

Средњешколско образовање је први пут установљено у периоду од 1980. до 1987. године, када је у Мионици радило издвојено одељење Медицинске школе из Ваљева. Мионица је самосталну средњу школу добила 2009. године и у њој се данас образују ученици на четворогодишњем смеру економски техничар и трогодишњим смеровима трговац, конобар и кувар.

Невен

Предшколска установа Дечји вртић ''Невен'' из Мионице је 2011. године обележила 30 година рада. ''Невен'' данас располаже једним од најсавременијих објеката овог типа у којем је целодневним боравком обухваћено више од 250 деце, док су полудневни и припремни боравци организовани и у Горњој и Доњој Топлици, Брежђу, Рајковићу и Дучићу, Буковцу, Осеченици и Кључу.

Мионица у цифрама

329 км2

Површине

13 610

Становника

632

Активне фирме

300 милиона

Инфраструктурне инвестиције

Буџетске Установе и Јавна Предузећа

1

ЈКП Водовод

Посетите Сајт
2

Туристичка организација

Посетите Сајт
3

Дом здравља

Посетите Сајт

4

КЦ Мионица

Посетите Сајт

5

Библиотека

Посетите Сајт


7

СШ Мионица

Посетите Сајт

8

ОШ Мионица

Посетите Сајт

9

ОШ Рајковић

Посетите Сајт

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту