ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ МИЛАНА РАКИЋА

140 година од рођења познатог песника

У фоајеу Основне школе ,, Милан Ракић “ у Мионици, 30. септембра 2016. год. мионичани и многобројни гости из региона уживали су у књижевној вечери, организованој у част песника Милана Ракића, поводом обележавања 140 година од његовог рођења.


Редитељ Мирослав Трифуновић је на почетку књижевне вечри интерпретирао стихове познатих песама Милана Ракића ,, Јефимија “, ,, На Газиместану“ и ,, Симонида“, уз пратњу групе ,, Трио Амороссо“, професора музичке школе из Београда, Уба и Обреновца, са програмом на виолини, клавиру и флаути.


Мионичане и госте из региона поздравио је председник општине Мионица, Бобан Јанковић и истакао промовисање идеје о установљавању нове манифестације инспирисане Ракићевим стваралаштвом, као и иницијативе за подизање споменика завичајном песнику у оквиру комплекса Основне школе ,, Милан Ракић“ у Мионици. ,, План општине Мионица је да убудуће, сваке године, 30. септембра, обележавамо датум рођења нашег великог песника, нашег суграђанина, јер је отац Милана Ракића , чувени Мита Ракић, српски књижевник и министар финансија,рођен у Мионици и основну школу похађао у Рибници, а наша деца мало знају о томе. Организоваћемо манифестацију ,, Дани поезије Милана Ракића“, која ће бити намењена свим генерацијама, од деце која ће кроз литерарне конкурсе учествовати у њој, па све до познатих књижевника, као и добитника награде ,, Милан Ракић“ коју додељује Удружење књижевника Србије .“


Гости књижевне вечери Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије и Миљурак Вукадиновић, потпредседник Удружења књижевника Србије говорили су стихове Милана Ракића, говорили су о иницијативама за даљу сарадњу, о награди ,, Милан Ракић“ коју ово Удружење додељује, о оперативним корацима које треба предузети за реализацију манифестације.Такође, гост на књижевној вечери био је и Милисав Миленковић, добитник ове награде, који је читао делове из награђених књига, као и познати вајар Зоран Ивановић, овогодишњи учесник ,, Мишићевих дана “, аутор многобројних споменика, као што је споменик Пекићу, Пашићу, Миланковићу, говорећи нам о тајнама вајарства, о потребним корацима које се морају предузети како би дошло до реализације споменика.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту