КОНЦЕРТ ХОРА СЛОВЕНСКЕ МУЗИКЕ ''ЛУЧИНУШКА''

Поводом обележавања дана рођења веклике српске песникиње Десанке Максимовић Библиотека ''Милован Глишић'' је синоћ Мионичанима подарила концерт Хора словенске музике ''Лучинушка'' у великој сали Културног центра.

HOR 0083

Овај хор је настао пре четири и по деценије као неформална група студенткиња на Одсеку за славистику филолошког факултета у Беораду, коју је окупио професор Андреј Тарасјев са циљем да се кроз неговање музичке традиције словенских народа што боље савладају и језик и култура и књижевност народа чији су се језици студирали. Неформална група је прерасла у хор ''Лучинушка'', који је мионичкој публици приредио својеврсно путовање музичким наслеђем словенских народа. Ређале су се руске, украјинске, белоруске, српске и народне песме других словенских народа. Музички програм је започет руском народном песмом ''Лучинушка'', по којој је Хор и добио име, а завршен са ''Тамо далеко'' на руском и српском језику уз овације публике која је госте извела на бис. Дружење са Хором словенске музике оплемењено је стиховима наше Десанке Максимовић и велике руске песникиње Ане Ахматове, које су на језицима народа словенске крви говорили млади мионички рецитатори Тијана Лекић, Мина Вуковић, Катарина Атић, Лука Радовановић и Драгољуб Средојевић, као и чланови ''Лучинушке''.

На крају дружења, председник општине Мионица Бобан Јанковић је у име Мионичана гостима у знак захвалности уручио фото-монографију ''Мионица-завичај војводе Мишића'', а водитељка програма и чланица Хора мр Бранислава Марковић узвратила вредном књигом из њихове библиотеке.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту