О ТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА РАДОВАНА ЛАЗАРЕВИЋА ''ВРЕМЕ ОДЛАЖЕЊА''

Новинар и уредник ваљевског дописништва РТС-а Радован Лазаревић се овдашњој публици представио у мало другачијем светлу, приредивши самосталну изложбу слика ''Време одлажења'', која је у петак отворена у Клубу Културног центра у Мионици. Клупски простор мионичке установе културе је био тесан да прими бројне Лазаревићеве пријатеље, колеге и поштоваоце који су из свих места колубарског краја дошли да уживају у изложби коју чини 28 уља на платну.

Некако је и било природно да те вечери о Радовану Лазаревићу као уметнику и новинару проговори његова дугогодишња колегиница са РТС-а Татјана Манојловић.

Ми који Лазу годинама познајемо нисмо изненађени лирском цртом његове личности и потребом да на овај начин истражује свет око себе, чинећи га особеним у свету новинарства. Свакодневно бележећи актуелне догађаје у ваљевском крају и Србији, понекад забележи и оно што касније пренесе на своје слике. Њега боли примитивизам и неморал, без претензија на платно преноси своје слутње, а чест мотив му је Медведник као симбол духа Колубарског-нагласила је новинарка Татјана Манојловић која за пријатељство са Лазаревићем каже да је одавно надрасло професионални однос, не пропустивши прилику да помене почившег Здравка Ранковића као личност која је испреплетала њихове животе и чијим ће помињањем ова изложба бити још посебнија.

Присутнима се обратио и аутор каталога за изложбу ваљевски архитекта Душан Арсенић, истакавши да није могао да претпостави да ће Лазаревићево ликовно стваралаштво бити овако упечатљиво. Према његовим речима, из атмосфере Лазаревићевих слика које одишу запитаношћу навиру поруке, често упозоравајуће, при чему је ликовна техника мање важна јер је снага те исте поруке ставља у други план.
Изложбу је отворио директор ХК ''Крушик'' Ваљево Младен Петковић, који је изразио задовољство што је аутор препознао значајну друштвену улогу Холдинг компаније која превазилази привредне оквире, пожелевши да време које долази буде лепше и успешније.

Након свечаног отварања изложбе које је својим сјајним вокалним наступима обојила стипендисткиња престижног ''Berklee College of Music'' Тамара Јокић, публика је прешла у Велику салу мионичке установе културе где су приказана три Лазаревићева документарна филма, ''Необична посета'', ''Пола века у кућном притвору'' и ''Лара''. Пројекцији филмова су претходили обраћање првог човека мионичке општине Бобана Јанковића и разговор са дугогодишњим директором Југословенске кинотеке Радославом Зеленовићем.

Мионица је недавном обновом велике сале Културног центра започела нови живот у уметности и култури. Захваљујем се Радовану Лазаревићу у име мојих суграђана што је за домаћина своје изложбе изабрао Мионицу и радујем се нашој даљој сарадњи-поручио је председник Општине Бобан Јанковић.

Радослав Зеленовић је у разговору о Лазаревићевим документарним филмовима, који је као и читав програм водила новинарка РТС-а Зорана Коршош Николић, између осталог нагласио да ова три филма овенчана бројним наградама јако добро дефинишу Радована Лазаревића као аутора. Зеленовић није пропустио прилику да истакне да је без размишљања прихватио позив за ово гостовање, јер ''изузетно цени људе које је Бог обдарио вишеструким талентима'', али и да Мионичани треба да буду поносни на свој допринос историји српског, европског и светског филма, пошто је овде сачуван најдрагоценији филм српске кинематографије ''Голгота Србије''.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту