ПРЕДСТАВЉЕНА ЗБИРКА ПРИЧА СВЕСТРАНЕ УМЕТНИЦЕ НИНЕ ЋОСИЋ ''РАЗБАЦАНИ ЗВУЦИ''

ćosići 0033

Мионичка читалачка публика је у суботу у великој сали Културног центра имала прилику да се дружи са свестраном уметницом Нином Ћосић, која је представила своју недавно објављену збирку прича ''Разбацани звуци''.
Нини Ћосић музика је животни позив. Завршила је Музичку академију у Новом Саду и дугогодишња је чланица Симфонијског оркестра РТС-а где свира обоу и енглески рог. Љубав према музици негује од најранијег детињства. Почеци су везани за учешћа на дечијим фестивалима и певање у хоровима који су осамдесетих година били веома популарни како у њеном родном Нишу, тако и у целој држави. Поред сталног ангажмана у Симфонијском оркестру РТС-а, Нина Ћосић, иначе ћерка познатог глумца Десимира Станојевића, врло успешно сарађује са глумцима Небојшом Дугалићем и Борисом Пинговићем у музичко поетском-кабареу ''Да, то су били дани''. Трагајући за новим изразом отворила је врата писању и током неколико година проведених у Радионици креативног писања ''ПричАрт'' настаје велики број прича од којих две путем књижевних конкурса бивају објављене у два зборника. Као логичан наставак њеног списатељског ангажмана стигла је и самостална збирка прича, коју је објавила издавачка кућа ''Плато''. ''Разбацани звуци'' је књига која говори о љубави и истовремено је прича о емоцијама исказаним кроз музику и музици исказаној кроз емоције.

ćosići 0032

''Чуда су могућа'', помислила сам када је књига летос изашла из штампе. Желела сам да ми се ово деси, срећне звезде су се поклопиле и веома је узбудљиво што моје приче сада имају нови живот. Није лако објавити књигу и цео тај процес је напоран. Писање је много забавније, јер док пишеш живиш у паралелном свету и често долазиш у ситуацију да те сопствени ликови ''нападну''. Откриваш у себи неке нове дубине, неке ресурсе за које не знаш да постоје. Ко год има потребу, треба да пише. Писање је лековито и добро за јачање карактера, пошто се све време бориш са својом сујетом. Једном речју, добро искоришћено време-рекла је између осталог Нина Ћосић у разговору са својом колегиницом из Симфонијског оркестра РТС-а Дуњом Петрић, која је овом приликом била у улози модератора.

ćosići 0042

Нина је још истакла да сматра да музика и писање произлазе једно из другог и да је вероватно зато имала несвесну потребу да их повеже у својим причама кроз које провејава музика, што посебно важи за необичне приче смештене у трећем поглављу збирке у којима инструменти говоре у првом лицу једнине.

ćosići 0066

Разговор о књижевном првенцу ауторке зачинио је супруг Нине Ћосић глумац Народног позоришта у Београду, Мионичанин Зоран Ћосић, ефектно прочитавши изабране приче из збирке. Свој уметнички таленат је на сцени овом приликом приказао још један члан породице Ћосић, Нинин и Зоранов син Јеврем, који је на гитари са колегом са џез одсека Музичке школе ''Станковић'' Николом Буровићем извео неколико ауторских нумера.

ćosići 0091

Посетиоци су на крају дружења имали прилику да набаве књигу ''Разбацани звуци'' са потписом ауторке, која је на самом почетку нагласила да Мионицу осећа као своје место. Иначе, књижевно вече су организовали Библиотека ''Милован Глишић'' и Културни центар, уз подршку општине Мионица.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту