КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У ЧАСТ МИЛАНА РАКИЋА

Представљено идејно решење за Ракићев споменик у Мионици

m rakic koc 04 105

Велики српски књижевник и дипломата Милан Ракић је чувени изданак познате мионичке породице потекле од устаничког кнеза Раке Тешића, а општина Мионица је чувајући успомену на једног од највећих српских поета у уторак у Културном центру организовала књижевно вече. Гости вечери сећања на живот и дело Милана Ракића били су позната глумица Јелена Јовановић Жигон, председник и секретар Удружења књижевника Србије песници Радомир Андрић и Миљурко Вукадиновић, добитник престижне песничке награде ''Милан Ракић'' за 2016. годину Зоран Хр. Радисављевић и вајар Зоран Ивановић, аутор споменика Ракићу који ће бити подигнут испред зграде истоимене Основне школе у Мионици. Уметнички програм су обележили наступи камерног састава ''Трио Аморосо'' из Ваљева, а модератор књижевне вечери био је позоришни редитељ Мирослав Трифуновић који је подвукао да је овo први у низу културних догађаја који ће се до краја године одржавати у оквиру ''Дана поезије Милана Ракића'', манифестације коју је подржало Министарство културе и информисања на конкурсу ''Градови у фокусу''.

thumb m rakic koc 04 104

Присутнима се на почетку програма обратио председник мионичке општине Бобан Јанковић.

Милан Ракић је неко ко свакако треба да има споменик у Мионици и то на месту где ће га младе генерације виђати свакога дана и којима ће бити инспирација и мотивација за велика дела. Зато смо и одлучили да то буде простор испред Основне школе која и носи име славног песника- рекао је између осталог председник општине Мионица Бобан Јанковић, изразивши задовољство што је Мионица ове вечери у Ракићеву част окупила велика имена наше културе.

 m rakic koc 04 101


Треба истаћи и да је овом приликом представљено идејно решење споменика Милану Ракићу познатог вајара Зорана Ивановића и партерног уређења будућег трга са амфитеатром испред зграде мионичке Основне школе која од 2002. године носи име славног песника. Први човек Удружења књижевника Србије Радомир Андрић је у вези са тим изразио задовољство што је идеја, рођена на прошлогодишњем песничком сусрету у Мионици поводом обележавања јубиларне 140. годишњице Ракићевог рођења, већ ове године уобличена.

m rakic koc 04 107

 

Подизање споменика песнику као што је Милан Ракић је велики догађај за српску културу, јер је он један од темељника модерне поезије. Трудићемо се да и наредних година добитника награде Удружења књижевника Србије ''Милан Ракић'', најстарије поетске награде која се додељује континуирано, представимо у Мионици. Такође, намеравамо и да овдашњој библиотеци, школама и другим установама поклонимо одређени број књига-рекао је Андрић.

m rakic koc 04 103

Песнички део вечери је припао представљању поезије Радомира Анрића, Миљурка Вукадиновића и добитника награде ''Милан Ракић'' за 2016. годину Зорана Хр. Радисављевића, који је присутне подсетио да је Ракић, поред тога што је био дипломата и конзул, био и добровољац у Првом балканском рату. Радисављевић је пред мионичком публиком поновио речи изговорене приликом свечане доделе награде јануара ове године у Београду, да је добио награду ''Милан Ракић'', али да никада неће бити Ракић и да се и даље неће усуђивати да каже да је песник, јер је то велика реч која се олако употребљава. Посебну пажњу изазвао је наступ Јелене Јовановић Жигон која је између осталог говорила стихове чувене Ракићеве ''Симониде'' и представила књигу ''Симонида као поетска инспирација'' у којој је позната глумица сабрала 105 песама посвећених најмлађој српској краљици икада и чија је ''матица'' управо песма Милана Ракића.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту