АУТОРСКО ВЕЧЕ ДЕЈАНА БОГОЈЕВИЋА, МУЛТИМЕДИЈАЛНОГ УМЕТНИКА ИЗ ВАЉЕВА

downloads1 3

Поводом 20 година стваралаштва у петак је у мионичком Културном центру приређено ауторско вече ваљевског мултимедијалног уметника Дејана Богојевића, односно, књижевно вече и ретроспективна изложба ''Знак, кругови...''.

Изложбу у галерији мионичке установе културе отворила је историчарка уметности мр Ана Јелић, која је истакла да је ретроспективна изложба лепа прилика за љубитеље уметности да упознају део Богојевићевог богатог стваралачког опуса и да сагледају континуитет рада овог свестраног аутора.

Дејан Богојевић је уметник широког опсега интересовања и није ограничен формом. Његово стваралаштво карактерише повезаност текстуалног и визуелног и често се користи симболима, интелигентно постављајући питања и загонетке које оставља публици да решава. Изложбу одликују комплексни садржаји и она сведочи о природи аутора велике мотивисаности који гради нови свет визуелне уметности, увек оригиналног и доследног себи-рекла је између осталог отварајући изложбу историчарка уметности Ана Јелић.

Уметнички програм обележили су наступи глумца Атељеа 212 Милана Цација Михаиловића и музичког дуа ''Viola Rosa''.

Након отварања изложбе, публика се преселила у велику салу Културног центра где је представљена најновија књига Дејана Богојевића ''Мочваре, чекрк''. Стихове из недавно објављене књиге говорили су Богојевић и Цаци Михаиловић, а књигу је представила мр Јованка Божић, књижевни и ликовни стваралац из Ваљева. Она је Богојевића окарактерисала као поету високих домета слободе, увек иновативног приступа, који је авангардан према свеколиком светском поетском поретку. То говори и сам наслов књиге који својом необичношћу наводи читаоца да што пре открије његову симболику. Јованка Божић је указала на ауторову свестраност нагласивши да је тешко одгонетнути да ли је Богојевић више сликар и стрип цртач или писац песама, прича, новела и хаику поезије и додала да је до сада објавио 60 књига, имао 60 самосталних и преко 300 групних ликовних изложби у земљи и иностранству. Јованка Божић је такође истакла да је Дејан Богојевић добитник бројних награда чија су дела преведена на 20 светских језика, да је оснивач интернационалног Тријенала визуелне и експерименталне поезије, председник ''АРТ групе АКТ'', члан Удружења књижевника Србије...

Ауторско вече Дејана Богојевића затворио је Милан Цаци Михаиловић анегдотама о глумачким легендама чувеног београдског позоришта ''Атеље 2012'' сабраним у његовој књизи ''Успоменар 2012''.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту