ИЗЛОЖБА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Јевреји Србије у Првом светском рату

Поводом стогодишњице Великог рата у Културном центру Мионица синоћ је отворена изложба документарне фотографије ''Јевреји Србије у Првом светском рату''. Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Јеврејски историјски музеј Београд, Јеврејска општина Београд и Културни центар Мионица, а изложбу је отворила етнолог Војислава Радовановић из Јеврејског историјског музеја Београд.

Изложбу смо припремали са пуно љубави и са циљем да дочарамо велики патриотизам и велику љубав коју су Срби Мојсијеве вере имали и данас имају према својој држави Србији. Јевреји Србије су како током Првог светског рата, тако и у Балканским ратовима у свему делили судбину своје браће и дали значајан допринос у ослобођењу-нагласила је између осталог етнолог Војислава Радовановић, отварајући изложбу са 35 документарних фотографија официра, војника доктора, болничарки и других Јевреја Србије-учесника Великог рата, међу којима има и носилаца највиших војних одликовања.

Слика: Изложбу отворила етнолог Војислава Радовановић

У наставку програма историчар Небојша Дамњановић је служећи се историографским чињеницама изнео податке о трновитом војничком путу најславнијег Мионичанина војводе Живојина Мишића, док је сарадник Јеврејског историјског музеја Београд Давор Салом говорио на тему ''Срби Мојсијеве вере за слободу Србије 1914-1918''. За успомену на боравак у Мионици, председник Општине Бобан Јанковић је представницима Јеврејског историјског музеја Београд уручио фото-монографију о Мионици, а сваки посетилац изложбе је добио по примерак књиге великог пријатеља Србије, швајцарског форензичара и криминолога јеврејског порекла др Арчибалда Рајса ''Чујте Срби'' и монографију ''Јевреји Србије у Првом светском рату''.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту