ТРИБИНА ''ЕКОТУРИЗАМ И ГЕОНАСЛЕЂЕ''

_auto_generated_thumb_

Туристичка организација Мионица, Еколошки покрет ''Оквир живота'' и Културни центар Мионица су у суботу у Културном центру организовали трибину ''Екотуризам и геонаслеђе'', на којој је професор Рударско геолошког факултета др Драган Миловановић одржао предавање о геонаслеђу Србије. Занимљивој шетњи геонаслеђем Србије претходила су обраћања председника општине Мионица Бобана Јанковића и члана Еколошког друштва ''Оквир живота'' Светолика Николића. Јанковић је овом приликом истакао да локална самоуправа подржава развој екотуризма како би се додатно оснажило пре свега сеоско становништво које чини више од две трећине овдашње популације, указавши да је са аспекта очувања животне средине и развоја туризма предност што мионички крај нема погоне тешке индустрије. Са друге стране, Николић је поручио да сваки Мионичанин треба да буде спреман за улогу локалног туристичког водича и добар домаћин који ће гостима омогућити одговорно путовање у прелепе пределе очуване природе мионичког краја.

_auto_generated_thumb_

 Камен је највећи дар природе. Прво свесно комуницирање са каменом створило је нову животињску врсту-хомо сапиенса. Од тог тренутка њих двоје су нераздвојиви. Човек је од камена сазнао шта је тврдо, а шта меко, начинио прво оруђе, након тога и оружје. Камен је и дијамант и злато и угаљ. Камен је човеку био први дом, каменом је упалио прву ватру, нацртао прву слику, написао прво писмо...

 Овим речима је професор Миловановић присутне повео у магичан свет који се крије у недрима Србије и који се простире од древног Виминацијума, Ђердапа и тајанствене планине Злот, све до Шалитрене пећине у Горњем Лајковцу, планине Маљен са стенама које су се издигле са стотог километра Земљине утробе, струганичког камена и мионичке Беле стене са фосилним остацима из слатководног језера које се овде простирало пре три милиона година.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту