МИНИСТАР ВУЛИН СВЕЧАНО ОТВОРИО ''МИШИЋЕВЕ ДАНЕ''

Министар одбране Владе Републике Србије Александар Вулин је синоћ свечано отворио двадесет прве ''Мишићеве дане'', манифестацију која се одржава под покровитељством општине Мионица и која ће трајати до 22. јула.

Велики је био војвода Живојин Мишић. Памтимо га деведесет девет година након великих битака по томе што је увек био син српског сељака окружен српским сељацима, вођа народа, за народ, из народа. Нисмо заборавили његово име и имена свих оних који су корачали уз њега, јер да није било њих да ли би било нас ? Да није било њих да ли би било поносне и слободне Србије ? Та генерација је изборила право да одлучујемо сами о себи и то право ни једна генерација у српском народу није хтела да да никоме, па неће ни ова. И никада у историји нисмо дали погрешан одговор на питање-слобода или било шта друго. Живојин Мишић, његова генерација и генерације после њих дали су нам Србију за коју вреди трајати. Нашој деци смо ми дали живот, а дугујемо јој Србију у којој вреди живети-истакао је министар Вулин отварајући ''Мишићеве дане'' на свечаности одржаној у обновљеној сали Културног центра у присуству представника Владе Републике Србије, Војске Србије, епископа Епархије ваљевске Милутина, делегација општина из окружења и других званичника.


Присутнима се на самом почетку свечаности обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић који је између осталог истакао да су рад, преданост и посвећеност три речи које најбоље описују Живојина Мишића и да су то принципи које треба да следимо.

Преданим и посвећеним радом настојимо да развијамо Мионицу, да је учинимо још бољим местом за живот, али и туристичком дестинацијом која је вредна пажње. Баш као што су историчари забележили да је војвода Мишић често понављао колико је важно подстицати личну иницијативу и спремност за преузимање одговорности, тако и ми, данас, 162 године након његовог рођења, преузимамо одговорност и посвећени смо стварању услова за развој и напредак наше општине. Колубарска битка подсећа на данашње време, али држава Србија на челу са председником Александром Вучићем данас води борбу за нова радна места, боље путеве и инвестиције. Наша Мионица храбро корача напред, у развијену варош, место које нуди прилике за нови раст и развој, достојанствено следећи пут војводе Мишића рекао је Јанковић.


Први човек Мионичке општине је овом приликом уручио традиционално општинско признање Златну плакету Војвода Живојин Мишић бригадном генералу Илији Тодорову, начелнику Управе за извиђачке и обавештајне послове Генералштаба Војске Србије и потпуковнику Станиши Ђикићу, првом у рангу полазника 60. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране, као и плакету Војвода Живојин Мишић министру омладине и спорта Владе Републике Србије Вањи Удовичићу, ликовној уметници, костимографу и чувару културног наслеђа Загорки Стојановић и завичајном ствараоцу и чувару традиције мионичког краја Радовану Ристовићу. У име награђених се обратио министар Удовичић, између осталог нагласивши да ће у Мионици до краја године бити окончани радови на реконструкцији и завршетку спортске хале из средстава Министарства омладине и спорта и овдашње локална самоуправа.

Уметнички програм на свечаном отварању ''Мишићевих дана'' обележили су наступ вокалне солисткиње и стипендисткиње престижног ''Berklee College of Music'' Тамаре Јокић, одломак из представе ''Колубарска битка'' у извођењу ваљевских глумаца Љубивоја Марковића и Бранка Антонића и концерт плесне трупе ''Una Saga Serbica''. Такође, поводом почетка манифестације у поподневним часовима венце на споменик војводе Живојина Мишића на истоименом тргу у центру Мионице положиле су делегације Министарства одбране и Војске Србије, општине Мионица, Министарства унутрашњих послова-ПС Мионица и Удружења ''Србски светионик'' из Београда. Након тога, изложбу слика изузетне вредности из збирке Модерне галерије из Ваљева, задужбине Љубе Поповића, отворио је у изложбеном простору Културног центра књижевник Радован Бели Марковић.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту