ОДРЖАНО ЗАНИМЉИВО ТАКМИЧЕЊЕ

''Штрапаријада'' у Мратишићу

Фото: Са ''Штрапаријаде'' у Мратишићу-надметање у снази, брзини и спретности

''Штрапаријада'' је својеврснo такмичење којe постаје све присутнијe у Србији. Реч је о занимљивом надметању у снази, брзини и спретности у којем публика бодри водиче и коње-самце или парове да у што краћем року извуку дрвени трупац до циља. ''Штрапаријада'' је на наше просторе стигла из западне Босне и Херцеговине, већ се традиционално одржава у Руми, у селу Цветке код Краљева и у још неколико места у Србији, а недавно је по први пут одржана и у мионичком селу Мратишићу.

Како сазнајемо од одборнице Скупштине општине Мионица Слађане Грбовић из Мратишића, ово такмичење је заживело и у мионичком крају пре свега захваљујући ентузијазму мештана Мирослава Вулетића, Ивана Голубовића и Милана Белушевића, заљубљеника у коње са искуством учешћа у ''штрапаријадама'' које су организоване у другим срединама. Tакмичење је изазвало неочекивано велико интересовање, па се на стази припремљеној у центру Мратишића окупило више стотина гледалаца. Наравно, организатори су за учеснике обезбедили вредне награде, а нису изостали ни пратећи програми карактеристични за скупове ове врсте.

Учествовала су грла и водичи из разних крајева Србије. Надметали су се у атмосфери налик оној на фудбалским стадионима где су навијачи здушно бодрили своје љубимце, а на деоници од око 150 метара у лакој и тешкој категорији и у појединачној и конкуренцији парова наступило је петнаестак ''посада'' из Краљева, Лознице, Сјенице, ужичког, ваљевског и мионичког краја, али и из Републике Српске и федерације БиХ, па је ова манифестација већ у години оснивања добила епитет међународна.

Победник прве ''Штрапаријаде'' у лакој категорији-самци је Слободан Вуловић са Златибора, испред Мирослава Вулетића из Мратишића и Симе Симића из Попучака, а у тешкој Немања Цветић са Златибора, испред Сјеничака Алмира Муратовића и Николе Велимировића из Лелића. У конкуренцији парова победу у лакој категорији однео је Сима Симић из Попучака, други је Иван Голубовић из Мратишића, а трећи Милош Ћитић из Севојна, док је прво место у тешкој категорији освојио Немања Цветић са Златибора.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту