СРЕДСТВИМА ЕУ САНИРАЈУ СЕ ТРИ КЛИЗИШТА НА ПУТУ ЗА ДИВЧИБАРЕ-ЗАВРШЕТАК РАДОВА ДО КРАЈА МЕСЕЦА

downloads3 5

Према саопштењу из Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС, санација три клизишта на државном путу II-а реда који повезује Мионицу и Дивчибаре биће завршена до краја јуна 2017. године. Радови вредни 200.000 евра се финансирају средствима Европске уније која су обезбеђена кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији. Санација клизишта је почела у октобру 2016. године, а радови обухватају изградњу потпорних и габионских зидова који ће заједно са дренажним каналима заштитити саобраћајницу у случају обилних падавина и повећања нивоа подземних вода. Након завршетка обнове, притисак тла биће смањен, а косина пута стабилизована и заштићена у случају будућих ерозивних процеса, што ће допринети смањењу ризика од формирања клизишта у општини Мионица.

downloads2 6

Према речима главног инжењера за клизишта и потпорне конструкције у Јавном предузећу ''Путеви Србије'', захваљујући средствима Европске уније биће дугорочно решен проблем клизишта, па даља улагања на том плану неће бити потребна. Возила ће се након завршетка радова кретати без икаквих сметњи на путу, а безбедност саобраћаја биће на потребном нивоу. Током обилних падавина маја 2014. године дошло је до активирања клизишта, што је угрозило безбедност на путу, водоснабдевање становништва и неколико стамбених објеката.Захваљујући реакцији Јавног предузећа „Путеви Србије“ штета је привремено санирана, а одвијање саобраћаја омогућено назименичним пропуштањем возила.

downloads4 2

Радови на санацији клизишта изводе се у оквиру пројекта реконструкције путних објеката оштећених у поплавама који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге, а финансира ЕУ са 10,49 милиона евра у циљу унапређења система заштите од поплава. До краја 2017. године, 44 клизишта биће санирано, а девет мостова реконструисано и пет изграђено. Укупна помоћ Европске уније у обнови од последица поплава и јачања превентивне инфраструктуре износи 162 милиона евра, а средства су обезбеђена кроз претприступне фондове ИПА 2012 и 2014, и Фонд солидарности.

downloads1 31

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту