ЈУБИЛАРНИ ДЕЧЈИ ВАСКРШЊИ САБОР

Огњиште у искри сећања

Међународна смотра дечјег филмског, драмског, ликовног и литерарног стваралаштва Дечји васкршњи сабор је ове године прославио јубилеј, десетогодишњицу постојања. Кроз смотру која је по десети пут одржана у Бањи Врујцима и Мионици 21. и 22. априла, до сада је прошло преко десет хиљада деце, преко хиљаду ментора и чланова жирија, на десетине песника, писаца и глумаца. Овогодишњу манифестацију су организовали Министарство просвете и науке и Удружење грађана ''Креатива'', домаћини су били мионичке ОШ ''Милан Ракић'' и Средња школа, уз генерално покровитељство општине Мионица и РТС у улози медијског партнера. Васкршњи сабор је окупио основце из око 80 школа у Србији, а стигли су и ђаци из Канаде, Аустрије, Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Федерације БиХ. Њих су у кућном смештају угостили вршњаци из мионичког краја, као и неколико предусретљивих власника туристичких објеката који су деци обезбедили бесплатан боравак у својим вилама у Бањи Врујци. Специјални гости Сабора били су глумци Слободан Ћустић и Александар Дунић и песник Љубивоје Ршумовић, који је и отворио Манифестацију.

Јубиларна Међународна смотра дечјег стваралаштва је почела дефилеом учесника улицама Мионице, пријемом у Градској кући и церемонијом свечаног отварања, а настављена обиласком изложбе ликовних радова и креативних штандова. На позорници у Основној школи су наступили финалисти драмског конкурса, док су у сали Средње школе приказани дечји кратки и образовни филмови који су ушли у најужи избор. Програм првог дана је завршен у Хотелу ''Врујци'' проглашењем победника и доделом награда ауторима најлепшег васкршњег јајета и креативног штанда, најбољих литерарних и ликовних радова, најуспешнијим ђачким представама и кратким и образовним филмовима који су по одлуци жирија на прави начин одговорили задатој теми ''Огњиште у искри сећања''.

Најлепше украшено васкршње јаје је у власништву Марије Милосављевић из ОШ ''Душан Јерковић'' Ужице, а прву награду за најбоље припремљену креативну изложбу поделиле су ОШ ''Бранко Радичевић'' Мелница и основне школе општине Алексинац. Најбољу позоришну представу су одиграли ученици ОШ ''Љупче Шпанац'' из Беле Паланке, а Арсеније Чавић из београдске школе ''Креативно перо'' је аутор најбољег дечјег кратког филма. Прву награду у конкуренцији ''Образовни филм'' добио је рад професорке Дијане Малиџе из ОШ ''Ђорђе Натошевић '' Нови Сад. Најбоље литерарне поетске радове доставили су Лазар Вуксановић из ОШ ''Свети Сава'' Младеновац у млађем узрасту и Стеван Ковачевић из ОШ ''Симеон Арацки'' Стара Пазова у старијем, а прозне Павле Скочо из ОШ ''Његош'' Берковићи ( Република Српска) у млађем узрасту и Тања Петровић из ОШ ''Доситеј Обрадовић'' Ћићевац у старијем. Прве награде за ликовне радове припале су Милану Димитријевићу из Турековца и Кристини Пајић из Милошевца.

Други дан Манифестације је био резервисан за посету ''Чаробном селу'', комплексу едукативног туризма Удружења ''Креатива'' у Врујцима, где су одржане креативне радионице за децу, а Сабор је по устаљеној традицији затворен програмом испред родне куће војводе Живојина Мишића у Струганику.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту