У КЛУБУ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА МИОНИЦА ИЗЛОЖБА СЛИКА ДРАГАНА МАРТИНОВИЋА

"ПОМЕН ГОЛГОТИ СРБИЈЕ"

У петак 9. октобра у 19:00 у клубу Културног центра Мионице биће отворена изложба Драгана Мартиновића "Помен голготи Србије". На изложби су представљене слике у облику крста, рађене техником уље на плочи. Слике су настале 2014. године, у оквиру пројекта којим се обележава стогодишњица Првог светског рата, а до 2018. године аутор намерава да заврши 100 радова из овог циклуса, којима ће се обележити крај страдања.

Драган Мартиновић, рођен је у Богатићу, у Мавчи, у Србији, 1957. године.

Одрастао је поред оца Миливоја позоришног редитеља и сликара и Милића од Мачве, оснивача мачванске сликарске школе. Још у раном детињству почиње да слика и са петнаест година постаје члан поменуте групе. Већ са седамнаест година први пут самостално излаже у Шапцу, 1975. године.

1976. године уписује Ликовну академију у Београду, где основне и постдипломске студије завршава у класи професора Зорана Петровића. Одмах по завршетку студија креће у интензивну изложбену делатност.

Групно је излагао на више од двестотине изложби у земљи и иностранству. Самостално је излагао преко 140 пута у земљи и иностранству (Шабац, Београд, Сремска Митровица, Нови Сад, Крагујевац, Опатија, Суботица, Њу Јорк, Хонг Конг, Минхен, Париз, Берлин, Атина, Милано...)

Учесник је многих колонија и добитник је више значајних награда као што су: награда Сремског и Војвођанског салона, Награда за културу, Годишња нагерада "Мина Караџић", Велика награда Фондације "Петар Лубарда"...

Члан је настарије сликарске групе на Балкану - "Лада", Удружења ликовних уметника (УЛУС) од 1981. године, УЛБ од 1983. године, Удружења ликовних уметника "Сирмиум" од 1983. године, оснивач је и идејни вођа Удружења ликовних уметника "ЕСНАФ", оснивач покрета "Ја волим Митровицу", Друштва за културу живљења "ОКО", "Печат" из Богатића и "Реч" из Пријепоља. Оснивач је Реда витезова Темплара Србије. Члан је Велике Националне Ложе Србије и актуелни Велики Мајстор.

Од 1983. године бави се педагошким радом, што ће крунисати оснивањем Академије класичног сликарства. 2008. године именован је за декана Академије класичног сликарства Универзитета "Едуконс" Нови Сад.

Живи и ради у Сремској Митровици, а његова дела су заступљена у многим музејским и приватним колекцијама широм земљине кугле.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту