ИЗЛОЖБА НА ТЕМУ ВЕЛИКОГ РАТА

Макете и фотографије Музеја ваздухопловства

Синоћ је у Културном центру отворена изложба макета и фотографија везаних за Велики рат које се чувају у Музеју ваздухопловства. Поред фотографија првих српских пилота и важних личности и догађаја из тог времена, у Културном центру су изложене и реплике и макете неких од најбољих авиона које су користиле зараћене стране у највећем ратном сукобу који је свет до тада видео. Изложбу је отворио кустос Музеја ваздухопловства Бојан Вићентић, који је указао на неке у јавности мало познате историјске чињенице.

Слика: Са отварања изложбе

"Почеци борбене употребе авиона се управо везују за Велики рат, а наши први ратни пилоти били су обучавани у Француској захваљујући великом пријатељству наше две земље. Тадија Сондермајер, Петар Пјер Мариновић и Миодраг Томић су најпознатији међу њима и они су борбено летачко искуство стекли у француском ваздухопловству борећи се на западном фронту" истакао је Бојан Вићентић отварајући изложбу.

Специјални гост на отварању изложбе био је војни аташе Амбасаде Краљевине Белгије Жан Мари Фербер, а уметничком програму у којем су учествовали хор ученика ОШ ''Милан Ракић'' и млади песник Немања Шујдовић претходила је уводна реч директорке мионичке Библиотеке ''Милован Глишић'' Весне Марковић.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту