ПОЗНАТА НЕМАЧКА КОМПАНИЈА ПОСТАЛА ВЕЋИНСКИ ВЛАСНИК МИОНИЧКЕ ФАБРИКЕ ''КРУШИК-ПРЕЦИЗНИ ЛИВ''

''ЕМКА'' за боље сутра

Угледна немачка компанија ''ЕМКА'' један од највећих европских произвођача брава и окова за ауто, електро, машинску и друге области индустрије, постала је нови већински власник фабрике ''Крушик – Прецизни лив'' из Мионице. Уговором који је склопила 19. октобра, ''ЕМКА'' је од словеначке ''ЦИМОС'' Групе и њеног партнера из Кикинде купила око 88 одсто удела у капиталу мионичког привредног друштва, док су остатак власништва задржали садашњи и бивши запослени.

''ЕМКА'' која има своје производне центре у неколико земља Европе и Кини, одлучила се на овај пословни потез пре свега због својих великих потреба за прецизним ливом, у плану је да Мионица практично постане главни европски добављач тих производа, потврдио је за ''Напред'' Иван Филиповић, дугогодишњи директор ''Крушик – Прецизног лива''.

Овде ће се радити делови за браве и окове који ће се испоручивати у Немачку, интенција ће бити да то буду готови делови, а не полупроизводи. Због тога ће се у Мионици додатно радити и њихова машинска обрада и површинска заштита – наводи Филиповић, додавши да у осавремењавање и проширење овакве производње у својој новој мионичкој фабрици немачка компанија планира да у наредних највише годину дана инвестира око два милиона евра. И то ће, када је о инвестирању реч, бити само почетак...

Неке инфраструктурне инвестиције овде су почеле и пре доласака новог већинског власника, реконструисана је управна зграда, а сада су у току радови и грађевинске преправке у производном погону, у складу са захтевима будуће производње.Добили су Мионичани од немачког газде прецизне задатке шта мора одмах да се уради – од прикупљања понуда за аутоматизацију и роботизацију у одређеним сегментима производње, преко тражења добављача за осталом савременом опремом до моменталног почетка учења немачког језика! Већ је ангажована једна ваљевска школа страних језика и првих двадесетак радника који ће бити у непосредном контакту са немачким власником ускоро ће стартовати са савладавањем основа немачког.

Када је о досадашњој производњи реч за сада нећемо напуштати наше традиционалне домаће и иностране купце, чак је и купопродајним уговором прецизирано да смо још две године у обавези да ''ЦИМОС-у'' испоручујемо делове за аутоиндустрију. Наставићемо да радимо и за ''Застава оружје'' и још неке купце, а након две до три године могуће је да ћемо морати да пређемо само на производњу за потребе ''ЕМКА'' – каже Филиповић.

Још пре пар месеци почело ј освајање нових производа за немачку компанију, у току је израда алата, неки су већ готови, раде се пробе и ускоро, до Нове године, можда и пре, може се очекивати почетак редовне серијске производње.

За очекивати је и да број запослених буде повећан са садашњих 123, јер ће ''Крушик – Прецизни лив'' имати и неке нове технолошке целине као што су термичка обрада и површинска заштита... А уместо актуелног ускоро следи и ново име фирме које ће указивати на новог власника и стару – нову делатност – ''ЕМКА FEINGUSS'' (''ЕМКА ПРЕЦИЗНИ ЛИВ'').

Ми смо имали успешну приватизацију и 2006. године, када је ''ЦИМОС'' постао власник, сада се надамо да је направљен корак напред, доласком новог власника из Немачке надамо се бољитку. Сматрамо да ће ово бити помак у позитивном смислу и за запослене у овом колективу и за општину Мионица – закључује директор Иван Филиповић.

Према подацима са сајта компаније ''ЕМКА GROUP'' је један од светских лидера у производњи брава и окова, чији производни програм обухвата око 15.000 артикала. Они се развијају, производе и склапају у укупно девет погона у Немачкој, Француској, Енглеској, Шпанији, Босни и Херцеговини, САД и Кини. Компанија има 1.400 запослених у 46 земаља света.

Од 19. октобра мионички ''Крушик – Прецизни лив'' постао је део овог великог система.

Сл. Ћ.

 

Преузето из листа ''НАПРЕД''

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту