ОДРЖАНА ЗИМСКА ШКОЛА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ


Зимска школа коју Пољопривредна стручна и саветодавна служба ''Ваљево'' традиционално организује у сарадњи са општином Мионица је добра прилика да заинтересовани ратари, воћари и фармери мионичког краја из прве руке добију информације о новим трендовима у поољопривреди и упознају актуелне мере аграрне политике Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Тако је било и на јучерашњој Зимској школи одржаној у сали СО Мионица, коју је поздравном речи отворио директор ПССС ''Ваљево'' Радиша Панић.

Мионичка општина има понајбоље услове у нашем региону заразвој свих грана пољопривреде. Подручје слива Колубаре, Рибнице, Лепенице и Топлице је идеално за ратарску производњу, постоје одлични услови за гајење шљиве, јабуке, малине и другог воћа, Планиница, Мратишић и околна села су позната по узгоју кромпира, а да не говоримо о мионичким сточарима и производњи товних пилића, конзумних јаја и млека. Ове ресурсе треба максимално искористити, а за то је потребно континуирано праћење трендова и примењивање савремених агротехничких мера – истакао је Панић и упутио речи захвалности руководству општине Мионица на неговању добре сарадње са Стручном службом.

На овом окупљању стручњаци ПССС ''Ваљево'' су одржали пет предавања. Славица Петровић је представила мере подршке у оквиру ИПАРД програма Европске уније, Јован Милинковић је говорио о Виноградарском регистру, ђубрењу засада шљиве и програму заштите засада овог воћа, док је Весна Јанковић упознала присутне са радом Прогнозно извештајне службе чији је задатак прогноза, обавештавање пољопривредних произвођача о појави штетних организама и давање препорука за заштиту. Такође, мионичким пољопривредницима је представљен и програм заштите кромпира који нуди Галеника Фитофармација.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту