Школа која носи име Живојина Мишића из мионичког села Планиница, обележила 100 година постојања

 100 god3

Школа у Планиници која носи име чувеног војводе Живојина Мишића прославила је сто година постојања. Школа "Војвода Живојн Мишић" основана је 1922. године, а јубилеј је прослављен уз пригодан програм ученика из Планинице, Кључа, Брежђа. Обележавању стогодишњице постојања школе присуствовао је и председник општине Мионица Бобан Јанковић који је деци уручио поклоне.

- Пуних сто година у овој школи се чује дечији смех и граја. Верујем да се сви Планиничани сећају дана проведених овде где су научили прва слова. Ученици и наставници су припремили одличан програм. Све похвале. Данас смо до школе стигли новим асфалтом који је прошле године завршен – рекао је Јанковић.

100 god2

Издвојено четвороразредно одељење у Планиници припада осмогодишњој школи „Војвода Живојин Мишић“ у Рајковићу. Од њеног оснивања па до данас радила је као четвороразредна, изузев у периоду од 1953. до 1956. радила као шестогодишња. Од 1991. године школа ради у саставу ОШ „Војвода Живојин Мишић“ у Рајковићу, а од 1961. до 1991. године била је прикључена школи у Брежђу.

100 god1Основна школа у Рајковићу броји 160 ученика а у свом саставу има 8 издвојених одељења у Осеченици, Брежђу, Буковцу, Крчмару, Кључу, Толићу, Планиници и Ђурђевцу.

Основна школа у Рајковићу у потпуности је реконструисана 2016. године, а уложено је 26 милиона динара. Поред тога, 3,8 милиона динара инвестирано је у обнову школе у Буковцу и адаптацију мулитифункционалне сале у Брежђу, а решен је и проблем грејања у Осеченици.

- На све могуће начине гледамо да улажемо у образовање, у обнове школа и адаптације, бесплатне уџбенике, школске терене и др. Захваљујући Влади Републике Србије то и успевамо. У потпуности смо реконструисали основну и средњу школу у Мионици, школе у Рајковићу и Дучићу. А поред тога, адаптирали и мултифункционалу салу у Брежђу, средили школу у Буковцу. Издвојено је више од 370 милиона динара. Хоћемо да ученици имају најбоље услове. У наредном периоду настављамо са улагањима – рекао је Јанковић.

Вода за десет мионичких села, почели радови на изградњи водоводног система Кључка врела

jankovic u obilasku radova

У мионичком селу Кључ почела је изградња водоводног система Кључка врела вредног око 130 милиона динара чиме ће се значајно унапредити водснабдевање у десет мионичких села. Овај пројекат финансира општина, а  у Ђурђевцу, Шушеоци, Клашнићу, Радобићу, Санковићу, Рајковићу, Робајама и Кључу биће у великој мери побољшан квалитет водоснабдевања, док ће у Голупцу и Осеченици систем бити знатно растерећен са већим количинама воде. Радове је обишао председник општине Мионица Бобан Јанковић који је истакао да мештани ових села знају колико је ово значајан пројекат.

radovi na izgradnji vodovodnog sistema kljucka vrela

- Верујте ми да данас нема срећнијег човека од мене. Решићемо деценијске проблеме са којима се грађани суочавају. Пред нама је много посла како бисмо овај водовод пустили у рад до следећег лета. Добро је да смо завршили и цевовод Котлине-Рајковић који је значајан за овај пројекат. Имамо сушне периоде и воду морамо да обезбедимо. Грађанима смо обећали да ћемо радити Кључка врела и то морамо завршити – рекао је Јанковић.

Капацитет изворишта је око 20 литара у секунди, а биће изграђене и две црпне станице.

poceli radovi

- За реконструкцију водоводног система Котлине-Рајковић, уз помоћ Владе Републике Србије издвојили смо близу 20 милиона динара. Такође у Шушеоци и Ђурђевцу је завршено 6 километара разводне мреже. Започели смо и пројекат водовода у Горњем Мушићу и Тодорин Долу где ћемо такође решити проблеме. Разводну мрежу урадили смо и у Санковићу и Клашнићу – рекао је Јанковић.

Почела Мини макси лига у Мионици, такмичи се 47 екипа из Колубарског округа

img 1055

У оквиру Мини макси фудбалске лиге, која је почела у Мионици, од новембра до марта такмичиће се 47 екипа из 12 клубова из Ваљева, Љига, Лајковца, Уба, Осечине и Мионице узраста од 7 до 11 година. Такмичење се организује у 5 лига, где ће из сваке бити изабран победник који ће се пласирати на даље регионално такмичење.

Мионица је домаћин и ове године. Мионички Спортски центар по четврти пут организује Мини макси лигу „Мионица 2022/2023“. Ово нам је још једна потврда да смо били на правом путу када смо изградили једну модерну халу за чију обнову је издвојено 114 милиона динара. И то након 25 година чекања. Показали смо да имамо спортски квалитет. Са улагањима настављамо и даље. Управо, у Мионици реконструишемо трибине, градимо модерне свлачионице, просторије за судије и један модеран спортски амбијент. Обновили смо терене, имамо теретане на отвореном и затвореном, а бавимо се развојем клубова. Основали смо боксерски клуб, а са радом је наставио и карате клуб. Спорт је важан за све, а поготово наше најмлађе. Верујем да ћемо сви наћи времена и да ћемо бити редовна публика у спортској хали где ћемо бодрити наше најмлађе спортисте – рекао је Јанковић који је свим учесницима пожелео много среће у такмичењу.

У Мионици је у току реконструкција трибина у коју је уложено 22 милиона динара. Пројекат финансирају локална самоуправа и Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Мионица се 2019. године придружила великој породици градова широм Србије у којима се организује Мини макси фудбалска лига, а који је најмасовнији спортски покрет и пројекат Базичног фудбала у Србији, региону Западног Балкана и Југоисточне Европе.

Настављени радови на реконструкцији централне пешачке зоне у Мионици

 jankovic obisao radove na rekonstrukciji parka

Општина Мионица наставила је радове на реконструкцији централне пешачке зоне у Мионици. Друга фаза у којој ће старе плоче бити замењене новим, уграђено партерно осветљење и постављене нове клупе вредна је 10,5 милиона динара. Радове, који се реализују у сарадњи с Министарством туризма, обишао је  председник општине Мионица Бобан Јанковић који је нагласио да било неопходно да се централно место свих Мионичана уреди што пре.

jankovic u obilasku radova

- Заиста сам поносан што смо сада у наредној фази радова. У јулу смо завршили прву фазу, а ево после мање од три месеца настављамо са радовима. Успели смо да завршимо пројекат и добијемо средства од Министарства туризма. Надам се да ће нас време послужити и да ће све завршити што раније. Ово је пројекат ће променити и улепшати амбијент Мионице – рекао је Јанковић.

radovi

Рок за завршетак радова је 60 календарских дана. Прву фазу, која је завршена у јулу ове године финансирали су општина Мионица и Министарство туризма са 16,4 милиона динара.

- Ми смо ове године започели реконструкцију парка. То је заиста било неопходно. Годинама ништа у парку није рађено од крупнијих радова. Захваљујући подршци Владе Републике Србије ми смо данас већ у другој фази, а истовремено припремамо и пројекте за наредну. Центар Мионице смо улепшали, а почетком ове године завршили смо и реконструкцију 4 километра тротоара – додао је Јанковић.

radovi na rekonstrukciji parka u mionci

У Мионици се тренутно, поред канализационе и водоводне мреже, реализују и два врло значајна пројекта из области културе. Радови на Пуликином легату напредују, а следи и наредна фаза радова на Кући Колубарске битке.

Позив за подношење захтева за субвенционисану доделу заштитног рама за употребљавани трактор

agencija za bezbednost saobracaja

Агенција за безбедност саобраћаја спроводи програм мера за смањење страдања и покушаја минимизирања повреда возача трактора када дође до незгоде услед превртања, зашта је обезбедила бесплатне испитане и одобрене заштитне рамове.

Модели и типови трактора за које се врши субвенционисана додела рамова су IMT 533, МТ 539, МТ 540, мт 542 и лат 549.

За све додатне информације и помоћ при попуњавању документације можете се обратити председнику Савета за безбедност саобраћаја Милутину Миловановићу на број: 0613025525

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту


Publish modules to the "offcanvs" position.

Свиђа вам се оно што видите?

Пратите нас на друштвеним мрежама...