Мионица је део највећег еколошког пројекта у Србији, почели радови на изградњи регионалног центра у Каленићу

otvaranje radova

Председник општине Мионица Бобан Јанковић присуствовао је обележавању почетка радова на изградњи регионалног центра за управљање отпадом „Еко Тамнава“ са премијерком Аном Брнабић, министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић, председником општине Уб Дарком Глишићем, представницима општина и градова који су део овог веома значајног пројекта.

ana brnabic

На овом пројекту радило се преко две године, како бисмо усагласили све детаље комплексног пројекта. Србија иде према циркуларној економији. Ми смо, као један од основних приоритета, поставили - заштиту и унапређење животне средине. Имате три сектора, то су ваздух, вода и земља. Ми смо, Влада Србије, уложили 1,4 милијарди евра у заштиту и унапређење квалитета ваздуха. Кроз Радну групу, идентификовали смо 102 приоритетна пројекта. Што се тиче воде, имамо дефинисане пројекте од 3,5 милијарди евра. Што се земље тиче, имамо до 2030. године дефинисане пројекте у вредности од 1,2 милијарди евра. Не знам да ли је било ко, било када уложио систематски оволики новац – рекла је Брнабић у изјави за медије.

Паралелно са изградњом Регионалног центра, радиће се и санација постојећих депонија у локалним самоуправама које су укључене у пројекат, као и опремање комуналних предузећа потребним транспортним возилима, контејнерима и посудама, изградња рециклажних дворишта и трансфер станица.

temelj

Обележавамо почетак радова за највећи регионални центар за управљање отпадом. Хвала свим градоначелницима и председницима општина. Ово је пројекат који ће генерисати 260 хиљада тона отпада, планиран је да се заврши за 18 месеци – истакла је Вујовић у обраћању за медије.

Изградња једног од највећих еколошких пројеката у Србији, којим се системски решава проблем управљања отпадом у Ваљеву, Убу, Осечини, Лајковцу, Мионици, Љигу, Коцељеви, Владимирацима, Барајеву, Лазаревцу, Обреновцу, Љубовију, Крупњу, Малом Зворнику и Лозници.

Захваљујем се Влади Републике Србије кја води рачуна о малим местима као што је Мионица. А ми ћемо на прави начин решити проблем управљања отпадом. У нашој општини реализујемо озбиљне пројекте из области заштите животне средине. Градимо два пречистача отпадних вода, а први у Србији смо изградили и пустили у рад топлану на биомасу – рекао је Јанковић.

Очекује се да ће постројење бити стављено у функцију у другој половини 2025. године. Процењена вредност инвестиције је око 31,5 милиона евра, од чега половину финансира Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), а половину АФД.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту