Министар пољопривреде посетио Мионицу

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је у понедељак посетио Мионицу. Недимовић је најпре на састанку са председником Привременог органа мионичке општине Бобаном Јанковићем разговарао о подстицајним мерама ресорног министарства, могућностима сарадње са локалном самоуправом и потенцијалима општине Мионица у области пољопривреде, а затим обишао пољопривредне произвођаче у Осеченици, Мратишићу и Буковцу. Министар је приликом сусрета са овдашњим пољопривредницима представио могућности добијања средстава из ИПАРД програма Европске уније, између осталог и за набавку трактора и остале механизације, нагласивши да je ће буџет за пољопривреду за 2018. годину бити увећан у односу на 2017. за 11, 8 процената.

Према речима председника Привременог органа општине Мионица Бобана Јанковића, пољопривреда је један од главних стратешких праваца Општине, пре свега због чињенице да је доминантна привредна грана на овом подручју и да представља значајан сегмент економске и социјалне структуре.

Општина Мионица је у овој години издвојила значајна средства за осигурање стрних жита за све пољопривредне произвођаче, као и за противградну заштиту и санацију атарских путева. Започели смо инвестициони пројекат за оживљавање производње малина на територији општине Мионица у којем ће локална самоуправа узети учешће у едукацији произвођача и суфинансирању куповине садница. Такође, завршено је анкетирање домаћинстава која се баве пољопривредмом и у току је израда адекватне базе података, као и рејонизација, а започета је и израда Стратегије развоја пољопривреде на територији Општине-истакао је Јанковић.