ДЕЛЕГАЦИЈА БРАТСКЕ ОПШТИНЕ ДЗЕРЖИНСКА ОБЛАСТ ИЗ РУСИЈЕ У ПОСЕТИ МИОНИЦИ

Делегација Дзержинске области, руске општине у региону Калуга са којом је општина Мионица јула прошле године потписала Споразум о братимљењу, боравила је од 15. до 17. маја у званичној посети Мионици. Осмочлану руску делегацију предводио је први човек Дзержинске области Андреј Пичугин, а гости су након састанка са челницима овдашње локалне самоуправе, у пратњи председника мионичке општине Бобана Јанковића и његових сарадника посетили привредне субјекте, фабрике ''ФИМА'' и ''Емка'' у Мионици, фабрике воде ''ВОДАВОДА'' у Бањи Врујци и ''Миони'' у Кључу, као и Млекару ''Качаревић'' и фарму млечних крава Стојадина Читаковића у Горњем Мушићу. Организован је и обилазак Ваљева, Бање Врујци и музејског комплекса родне куће војводе Живојина Мишића у Струганику. У част гостију из Русије у среду је у великој сали Културног центра одржано Вече руско-српског пријатељства уз учешће глумаца Народног позоришта из Београда Иване Жигон и Лепомира Ивковића и чланова певачког друштва ''Србски православни појци'' из Београда и ''Студија М'' из Ваљева. Истовремено, у Галерији Културног центра је приказана изложбена поставка слика руских уметника са недавно одржане ликовне колоније ''Колут Мандић'' у Бањи Јунаковић код Апатина. Последњег дана боравка чланови руске делегације су имали радни састанак са представницима управе и привредницима Колубарског округа и обишли погон ''Агранеле'' у Шушеоци.

Одлични односи Русије и Србије, који су додатно унапређени недавном посетом председника Вучића Русији и присуствовањем прослави Дана победе, додатно нас подстичу да интензивно развијамо сарадњу Мионице и Дзержинске области. Следећи корак је повезивање читавог Колубарског округа са општинама и градовима из региона Калуга на обострану корист- изјавио је председник мионичке општине Бобан Јанковић након радног састанка начелника Колубарског округа Горана Миливојевића, представника Регионалне привредне коморе Ваљево, Града Ваљева, општина Мионица, Лајковац, Љиг и Осечина и привредника ваљевског краја са делегацијом Дзержинске области.

 

Јанковић је такође нагласио да је на састанку договорена иницијатива за формирање мешовитог руско-српског предузећа која ће бити упућена Влади Србије.

У име наше делегације посебну захвалност на дочеку, гостопримству и љубазности упућујем председнику Бобану Јанковићу, званичницима и грађанима братске општине Мионица са којом ћемо наставити да унапређујемо сарадњу, али планирамо и сарадњу са целим Колубарским округом чија ће делегација бити гост званичника региона Калуга-рекао је овом приликом први човек Дзержинске области Андреј Пичугин.