ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ У МИОНИЦИ

Прве недеље августа почели су радови на изградњи вишепородичне стамбене зграде у улици Ратка Петровића у Мионици, намењене збрињавању избеглих лица у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања у Србији – Потпројекат пет.

Рок за изградњу стамбеног објекта бруто површине 492,15 квадратних метара, са 16 станова је тристотине календарских дана. Радове изводе предузећа „Грађевинар“ Уб и „Греда“ Ваљево. Процењена вредност изградње 40 милиона и 500 хиљада динара.

Општина Мионица је обезбедила локацију за изградњу објекта и инфраструктуру, док се сама изградња објекта финансира у оквиру Регионални програм стамбеног збрињавања.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске,. Циљ је обезбеђивање трајног стамбеног решења за све породице избеглих лица којима није решено стамбено питање у Републици Србији, а немају где да се врате у земљи свог порекла. Реч је о стамбеном збрињавању избеглица које су напустиле ратом захваћена подручја на просторима бивше Југославије у периоду од 1991-1995. године, и уточиште нашле у Србији.

Регионални стамбени програм се финансира из донаторских средстава којима управља Развојна банка Савета Европе, уз подршку међународне заједнице, укључујући ЕУ, САД, ОЕБС, Високи комесаријат УН за изјеглице. Остали донатори су Немачка, Италија, Норвешка, Швајцарска, Данска, Турска, Луксембург, Кипар, Румунија, Чешка, Словачка и Мађарска.