ТЕРАПИЈСКИ ЦЕНТАР ЗА МУЛТИПЛУ СКЛЕРОЗУ УСКОРО У БАЊИ ВРУЈЦИ

Председник општине Мионица Бобан Јанковић и мајор војске САД - Канцеларија за билатералне односе Дерил Г. Шкот потписали су данас уговор о изградњи терапијског центра за мултиплу склерозу у Бањи Врујци. Наиме, Канцеларија за сарадњу у области одбране при Амбасади САД (УСЕУЦОМ) у намери да помогне општини Мионица у унапређењу својих капацитета, пружиће хуманитарну помоћ финансирањем изградње терапијског центра за особе оболеле од мултипла склерозе.


Објекат бруто површине 600 метара квадратних поседоваће 10 смештајних јединица са укупно 20 лежаја и затвореним базеном, док ће се терапије за оболеле од овог тешког хроничног обољења централног нервног система пружати у постојећој здравственој станици.


- У свету, ова непредвидива болест је дијагностикована код 2,5 милиона људи, док се тај број у Србији креће око 6-7 хиљада. Адекватна терапија је битан аспект живота оболелих од мултипле склерозе и ускоро ће бити доступна у Бањи Врујци. Планирано је да објекат у коме ће се вршити услуге смештаја, неге и лечења особа оболелих од мултипле склерозе буде изграђен у центру Бање Врујци, на локацији поред здравствене станице. Центар чија је процењена вредност нешто мање од 48 милиона динара биће опремљен у складу са потребама пацијената, а здравствена станица ће након изградње објекта прерасти у рехабилитациони центар.- рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.