ЈЕДНОКРАТНА НОВЧАНА ПОМОЋ ЗА ИЗБЕГЛЕ И ИНТЕРНО РАСЕЉЕНЕ

Општина Мионица у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије наставља да помаже избеглим и интерно расељеним лицима која су свој дом пронашла на територији мионичке општине. Данас је за 15 социјално угрожених породицама избеглих и интерно расељених лица уплаћена једнократна новчана помоћ у износу од по 15 хиљада динара коју је обезбедио Комесаријат за избеглице и миграције.

Пројекат помоћи избеглим и интерно расељеним лицима се на територији општине Мионица спроводи кроз различите програме и индивидуалне помоћи које имају за циљ побољшање квалитета живота ове категорије становништва. Почетком новембра најугроженијим породицама избеглих и интерно расељених лица подељени су хуманитарни пакети, а од почетка године реализовани су и пројекти једнократне и бесповратне помоћи у виду робе и материјала у циљу економског оснаживања кроз доходовне активности, као и пројекат бесплатне праве помоћи која је на располагању у просторијама Општинске управе Мионица.

Поред овога, до сада су спроведени различити програми побољшања услова становања породица избеглих и интерно расељених лица кроз куповину сеоских домаћинстава са окућницом, затим решавање стамбених питања кроз закуп или откуп стамбених јединица, као и расподела пакета грађевинског материјала. Свакако највећи пројекат ове врсте је изградња вишепородичне стамбене зграде површине 492 метра квадратна, у улици Ратка Петровића у Мионици намењене збрињавању избеглих лица у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања у Србији за чију је изградњу посредством Комесаријата за избелице обезбедила Развојна банка Савета Европе.