СЛАВСКОМ СВЕЧАНОШЋУ У ЦРКВИ ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ ОБЕЛЕЖЕНА ПРВА ГОДИШЊИЦА ОД ОСНИВАЊА КУД ''ТОПЛИЦА''

Освећењем славског жита, резањем славског колача и славском трпезом у Храму Огњене Марије у Врујцима је у недељу на празник Светог Јована Милостивог обележена слава и уједно прва годишњица од оснивања Културно уметничког друштва ''Топлица'' које функционише при овој цркви.

Према речима председнице Друштва Наде Магазин-Радовић КУД ''Топлица'' је основано уз благослов владике Милутина, а тренутно броји око четрдесетак активних чланова у фолклорној и хорској секцији.

- Поносни смо на чињеницу да наши активни чланови, деца из Бање Врујци и околине, не плаћају чланарину. Средства за набавку ношњи и за трошкове путовања и ангажовање професионалног кореографа обезбеђујемо од осталих чланова којих имамо преко две стотине, а то су пре свега родитељи и чланови фамилије наше деце који нас од срца подржавају-истиче председница КУД ''Топлица'' Нада Магазин-Радовић.

КУД ''Топлица'' пробе одржава два пута седмично у парохијском дому врујачке цркве, чији свештеник Влада Терзић и Црквени одбор дају пуну подршку и велику помоћ у обезбеђивању потребних средстава. Друштво је већ у првој години постојања имало 16 наступа и учешће на три смотре фолклора, а председница КУД ''Топлица'' је открила и планове за наредни период.

- У плану је да увећамо број наступа, набавку још три комплета ношњи, као и заједнички концерт са културно уметничким друштвима из Мионице и из Љига који треба да буде одржан у фебруару наредне године у мионичком Културном центру. Већ у децембру ћемо оформити и оркестар, а припремамо се да на други дан Васкрса у Врујцима организујемо смотру фолклора уз учешће најмање десетак друштава – каже Нада Магазин-Радовић и додаје да је наредног лета договорено братимљење КУД ''Топлица'' и КУД ''Звечан'' са Косова и Метохије, као и да је успостављена лепа сарадња са КУД '' Извори'' из Париза и КУД ''Младост'' са Пала тако да постоји могућност скорог гостовања у Француској и Републици Српској.