СЛАВСКОМ СВЕЧАНОШЋУ У ЦРКВИ ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ ОБЕЛЕЖЕНА ПРВА ГОДИШЊИЦА ОД ОСНИВАЊА КУД ''ТОПЛИЦА''

Освећењем славског жита, резањем славског колача и славском трпезом у Храму Огњене Марије у Врујцима је у недељу на празник Светог Јована Милостивог обележена слава и уједно прва годишњица од оснивања Културно уметничког друштва ''Топлица'' које функционише при овој цркви.

downloads1 2

Према речима председнице Друштва Наде Магазин-Радовић КУД ''Топлица'' је основано уз благослов владике Милутина, а тренутно броји око четрдесетак активних чланова у фолклорној и хорској секцији.

- Поносни смо на чињеницу да наши активни чланови, деца из Бање Врујци и околине, не плаћају чланарину. Средства за набавку ношњи и за трошкове путовања и ангажовање професионалног кореографа обезбеђујемо од осталих чланова којих имамо преко две стотине, а то су пре свега родитељи и чланови фамилије наше деце који нас од срца подржавају-истиче председница КУД ''Топлица'' Нада Магазин-Радовић.

КУД ''Топлица'' пробе одржава два пута седмично у парохијском дому врујачке цркве, чији свештеник Влада Терзић и Црквени одбор дају пуну подршку и велику помоћ у обезбеђивању потребних средстава. Друштво је већ у првој години постојања имало 16 наступа и учешће на три смотре фолклора, а председница КУД ''Топлица'' је открила и планове за наредни период.

- У плану је да увећамо број наступа, набавку још три комплета ношњи, као и заједнички концерт са културно уметничким друштвима из Мионице и из Љига који треба да буде одржан у фебруару наредне године у мионичком Културном центру. Већ у децембру ћемо оформити и оркестар, а припремамо се да на други дан Васкрса у Врујцима организујемо смотру фолклора уз учешће најмање десетак друштава – каже Нада Магазин-Радовић и додаје да је наредног лета договорено братимљење КУД ''Топлица'' и КУД ''Звечан'' са Косова и Метохије, као и да је успостављена лепа сарадња са КУД '' Извори'' из Париза и КУД ''Младост'' са Пала тако да постоји могућност скорог гостовања у Француској и Републици Српској.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту