У ВЕЗИ ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНИХ КУПАЦА

Untitled 1

Обавештавају се грађани општине Мионица да је Уредба о енергетски угроженом купцу објављена у "Службеном гласнику РС", бр. 137/2022 од 9.12.2022. године, а ступила је на снагу 17.12.2022.
Наведеном Уредбом , између осталог, прописано је:

Енергетски угрожени купац је купац из категорије домаћинство (самачко или вишечлано) које живи у једној стамбеној јединици коме се испоручује топлотна енергија у складу са одредбама ове уредбе, у складу са законом. Статус енергетски угроженог купца може се стећи због здравственог стања члана домаћинства у складу са законом.

Програмом заштите енергетски угрожених купаца обухваћена су домаћинства која су корисници права на новчану социјалну помоћ и/или дечији додатак, корисници увећаног додатка за туђу негу и помоћ, као и домаћинства са минималним примањима и приходима у складу са Уредбом.

Енергетски угрожени купац није новина у законодавству Србије, програм се реализује од 2015 године, али је изменом услова за стицање статуса и доношењем нове Уредбе, значајно повећан степен покривености заштитом оних домаћинстава, која су у условима актуелне енергетске кризе највише угрожена повећањем цене електричне енергије и енергената. За заштиту енергетски угрожених купаца је у буџету Републике Србије обезбеђено три пута више средстава него претходних година.

Молимо грађане који сматрају да испуњавају услове из горе наведене Уредбе да се обрате са захтевом надлежном органу општине Мионица.

Програм заштите се, као и до сада, реализује преко Општинске управе Мионица.

Мионица центар плеса у региону

 najava

Општина Мионица, по други пут, биће домаћин државног првенства у плесу у ком ће учествовати преко 300 такмичара из 18 клубова. Новост је да ће ове године, поред екипа из Србије наступити и плесачи из Брчког и Загреба. А биће представљено и прво Брејкинг такмичење као промо спорт на Олимпијским играма 2024. године у Паризу.

Најбољи спортски плесачи ће 26. марта имати прилику да се надмећу у дисциплинама латино америчких и стандардних плесова, као и дисциплинама савременог плеса у модерној и новој хали Спортског центра у Мионици. Финале и избор за државног првака одржаће се на самом крају, док ће пре тога, у ревијалном делу, наступити предшколци и ученици нижих разреда мионичких школа и одрасли полазници плесне школе из Мионице.

И ове године, Мионица је домаћин државног првенства у плесу. Долазак овако великих такмичења нам доказује оправданост улагања у реконструкцију Спортског центра. Модерна спортска хала сада има све услове да буде домаћин државних такмичења. У реконструкцију смо уложили 114 милиона динара. Улажемо огроман труд у развој сваке области, од инфраструктуре, спорта, културе, социјалне заштите до образовања. Захвалио бих се Плесном Савезу Србије, Министарству спрота и омладине и плесној школи РМП на изузетној сарадњи – рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Прошле године смо први пут несебичном подршком председника Општине Мионица, Бобана Јанковића, реализовали једно овако захтевно плесно такмичење на обострано задовољство. Сада смо у прилици да указано поверење још једном оправдамо добром организацијом и бољом видљивошћу. За разлику од прошле године сада имамо и категорију Брејкинга који је промо спорт на наредном ОИ у Паризу и такмичаре из Брчког и Загреба. Кроз припаднике бројне плесне заједнице желимо да представимо овај део Србије и Мионицу као једну од најперспективнијих општина, и да у то уверимо све наше такмичаре, као и широку публику која ће долазити из различитих средина. Надам се да ћемо у недељу увече сви уживати у чарима овог прелепог спорта“, речи су Миодрага Мићића који ће тог дана бити један од судија са највишом националном лиценцом.

Такмичење организују Студио РМП Клуб, Плесни Савез Србије и општина Мионица уз покровитељство Министарства омладине и спорта. Организатори позивају све заинтересоване да присуствују великом финалу које је заказано за 19:45 часова, где ће за све посетиоце улаз бити бесплатан.

Јанковић обишао радове на реконструкцији трибина у Мионици

jankovic obilazi radove

Председник општине Мионица Бобан Јанковић обишао је радове на изградњи трибина у Мионици.  Радове на потпуној реконструкцију и доградњи објеката заједнички финансирају Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и општина Мионица. Поред трибина граде се и нове свлачионице, просторије за судије, као и додатни простор који ће представљати модерно уређен амбијент.

jankovic u obilasku radova

Морамо да радимо још брже и да испоручујемо резултате. Радови на реконструкцији трибина напредују. Настављамо са улагањима у спорт. Након изградње теретане на отвореном, реконструкције кошаркашког терена, спортске хале, на ред су дошле и трибине.  Биће ово још једно прелепо место где ћемо се сви окупљати – рекао је Јанковић.

У Мионици су у току радови на изградњи канализационе мреже, водовода Кључка врела, трибина, Куће Колубарске битке и Пуликиног легата.

radovi

Настојимо да на све начине улажемо у сваку област. Имамо јаку вољу и жељу да Мионица иде напред и да се развија. Уз помоћ Владе Републике Србије, само кроз пројекте изградње Куће Колубарске битке и Пуликиног легата уложили смо више од 38 милиона динара. А веома значајан пројекат за становнике наше општине је изградња водоводног система Кључка врела којим решавамо проблеме водоснабдевања у десет села.  Све ово нам говори да смо на правом путу и да смо покренули један замајац развоја наше општине – додао је Јанковић.

Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) спроводи програм Европске уније за локални развој, а општини Мионици је одобрен пројекат реконструкције трибина на основу Јавног позива за пројекте локалне инфраструктуре. Поред Мионице, а на основу овог позива финансирају се пројекати из 33 локалне самоуправе из Србије.

Јанковић обишао радове на изградњи Куће Колубарске битке

jankovic u obilasku radova

Председник општине Мионица Бобан Јанковић обишао је радове на изградњи Куће Колубарске битке која ће у 5Д формату приказати победу срспке војске у Првом светском рату, под командом војводе Живојина Мишића. Прва фаза је завршена, а у току су радови на другој фази којом је предвиђена адаптација и доградња дела објекта Културног центра у циљу мултимедијалне презентације Куће Колубарске битке. Средства за ову фазу радова обезбедило је Министарство културе у износу од 12 милиона динара.

Имамо јаку вољу да Мионицу учинимо што развијенијом општином. Задовољан сам како напредују радови на изградњи Куће Колубарске битке. Биће то прелеп музеј, и то овде, у нашој Мионици, на понос свих нас – рекао је Јанковић.

mural 2

Цео пројекат обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће у 5Д формату на 400 квадрата посетиоцима омогућити да се упознају с чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света. Овим пројектом биће заокружен процес реконструкције и адаптације Културног центра Мионица започет 2016. године када је отворена комплетно реновирана биоскопска сала, а након тога дограђене и помоћне просторије.

Наставићемо да се развијамо из дана у дан. Радимо истовремено водовод, канализацију. А у област културе, кроз пројекте које ове године спроводимо, уложено је више од 38 милиона динара - закључио је Јанковић.

У ЧЕТВРТАК ТРИНАЕСТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ МИОНИЦА

Тринаеста седница Скупштине општине Мионица биће одржана у четвртак 02. марта 2023. године у сали Скупштине општине Мионица са почетком у 10 часова. Позив на седницу и материјал можете преузети овде:

Документи:
mionica javni konkurs za medije za 2023 godinu
Датум-3203уторак, 28 фебруар 2023 22:45
Величина Документа-3203 213.68 KB
Преузми-3203 111