fbpx

 

ПРОГРАМ У БИБЛИОТЕЦИ „МИЛОВАН ГЛИШИЋ“

Омаж Милану Т. Порубовићу

 

Програм у Библиотеци „Милован Глишић“, организован у уторак оквиру „Мишићевих дана“ био је посвећен евоцирању успомене на лекара и хуманисту, песника и књижевника Милана Т. Порубовића. Порубовић је објавио 28 књига поезије, а најдража од педесетак других била му је награда ,,Мишићев дукат“ коју је добио управо у Мионици. Омаж песнику је организован са намером да се књижевни опус Милана Т. Порубовића отргне од заборава и заузме заслужено место у српској литератури. Након мултимедијалне презентације лика и дела Милана Т. Порубовића, вршилац дужности директора мионичке библиотеке Весна Марковић је књижевнику и песнику Драгану Луковићу из Београда уручила награду ,,Перо Милана Т. Порубовића“, уз образложење преседника жирија Раде Вучићевић. Поред лауреата Луковића, поезију су говорили и чланови Удружења књижевника Србије Рада Новаковић и Стеван Ђуровић.

 

Маја Гојковић, Марија Обрадовић и Братислав Гашић добитници плакета Мишићевих дана

img af4907eeeadfa895a95cea078b23b4ef v

Потпредседница владе и министарка културе Маја Гојковић, министарка за државну управу у локалну самоуправу Марија Обрадовић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић добитници су плакете општине Мионица, које су им уручене на затварању 25. јубиларних Мишићевих дана. Плакете је уручио председник општине Бобан Јанковић. Гашић и Обрадовић присуствовали су свечаности, док је у име Маје Гојковић, плакету примио шеф кабинета Бранислав Маричић.

img 13ba138d94b05f956be352b760ab7281 v

Јанковић је уручио и Златне плакете с ликом Живојина Мишића припадницима Војске Србије пуковнику доктору Мирјани Миленковић, начелнику Центра за мировне операције оперативне управе Генералштаба Војске Србије и пуковнику Владану Парезановићу првом у рангу 64. класе генералштабног усавршавања Школе националне одбране Унивезитета одбране. Плакете се припадницима Војске Србије додељују за заслуге у области војне науке и доктрине, стваралаштва, командовања и руковођења, поштовања етичких норми и давања личног примера у извршавању задатака, као и другим заслужним грађанима.

 

 img d23e3afce581f13766b77df436ab8b37 v

 

    Сваке године на овом месту, недалеко од Мишићеве родне куће састајемо се да бисмо подсетили на величанствену победу српске војске у Првом светском рату. Окупљамо се да човечанство подсетимо на храброст и одлучност наших предака. На непоколебљиво родољубље српског сељака. Ове године обележавамо још један значајан датум - 100 година од смрти војводе Живојина Мишића, који је заувек задужио Мионицу. Задужио Србију. Задужио слободољубиву Европу - рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

img 88b718c1f66e818935e7e582d01b3596 v

Он је истакао да су мала Мионица, Србија и њени сељаци јунаци утицали на токове светске историје и развој цивилизације.

img 1517194f836031359401b9ae1c2fe7e1 v

    Нови свет, и идеја о Друштву народа, коју је Вудро Вилсон, пријатељ Србије промовисао у Версају, имају своје корене овде у Мионици, на реци Рибници где је Мишић преузео команду над Првом армијом. У Дивцима, куда је ишао главни напад Мишићеве величанствене победе.Без Колубарске битке, у чију част ћемо саградити спомен кућу, у којој ће ђаци из Србије и региона, и туристи из целог света учити о чојству и јунаштву, не би било Солунског фронта. Не би било Кајмакчалана. Не би било Амијена, Соасона. Нити Версаја. Величанствено јунаштво Мишића и српских војника нас обавезују да се поклонимо њиховим сенима! - рекао је Јанковић.

img bfb3529b86a958e2750d91ec3c5f2e91 v

Председник општине Мионица такође је истакао да Србија и Мионица данас имају друге перспективе.

 Данас су друга времена, у односу на 1914. годину. Политика нашег председника Александра Вучића није да водимо ратове, него да живимо у миру. Да градимо бољу будућност за нашу децу. Због њих морамо бити свесни да је највећа вредност бити човек. И да је обавеза свих нас да се боримо за просперитет заједнице. Зато је ова година посебна за нас. Општина Мионица ће ове године имати рекордне инвестиције у пројекте који ће омогућити да нам свима буде боље - казао је Јанковић.

 img 8c4c47c74bccba27efcf8290584463a4 v

У оквиру културно-уметничког програма наступили су сопран Оливера Болта, глумац Љубивоје Марковић и Београдски камерни оркестар.

У забавном делу програма одржаће се концерт Милице Павловић.

 

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА МИЛОРАДА РАДОЈЧИЋА

219258224 2926761457578008 1745217736812277363 n

Мионичани у ратовима 1912-1918

Културна дешавања на „Мишићевим данима“ у понедељак је обележило представљање књиге ,,Мионичани у ратовима 1912-1918. Поменик ратним жртвама“ аутора Милорада Радојчића. Књигу су објавили Музеј жртава геноцида из Београда и Библиотека „Милован Глишић“ из Мионице, уз финансијску подршку општине Мионица.
Програм је одржан у Културном центру, а вршилац дужности директора мионичке установе културе Весна Марковић је у уводном обраћању изразила посебну захвалност председнику општине Мионица Бобану Јанковићу који је препознао потребу да књига Милорада Радојчића, први издавачки подухват Библиотеке, угледа светлост дана као трајан споменик захвалности нашим храбрим прецима.
О књизи су говорили њени рецензенти, др Милић Ј. Милићевић из Историјског инститита српских академија наука и главни и одговорни уредник ,,Гласника“ историјског архива Ваљева, Милоје Ж. Николић доскорашњи саветник и конзерватор у Заводу за заштиту споменика културе Ваљево и публициста Милорад Радојчић иза чије књиге стоји обиман и сложен научно истраживачки рад.

 

ФУДБАЛСКИ ТУРНИР ВЕТЕРАНА-ПЕХАР ОСВОЈИЛИ УБЉАНИ

petlici 3

Први пут на ''Мишићевим данима'' у понедељак је одигран фудбалски турнир ветерана на којем су снаге одмерили „Мика Мудрић“ из Крагујевца, „Јединство“ из Уба и домаћа „Рибница“. Победнички пехар-дар Фудбалског савеза Љиг и Мионица је припао „Јединству“ које је савладало Крагујевчане са 4:2 и „Рибницу“ са 1:0, док је екипи „Мика Мудрић“ која окупља бивше асове Радничког из Крагујевца припао одлучујући дуел за друго место против домаћина резултатом 4:1.

ФУДБАЛСКИ ТУРНИР НА „МИШИЋЕВИМ ДАНИМА“

Трофеј освојили петлићи „Рибнице“

 petlici 14

На ''Мишићевим данима'' у Мионици je у недељу одигран традиционални фудбалски турнир у категорији петлића. Трофеј Фудбалског савеза општина Љиг и Мионица је освојила домаћа „Рибница“, која је у неизвесној финалној утакмици након извођења пенала савладала ваљевски ''Сењак'' са 6:5 (0:0). У борби за треће место ''Омладинац'' из Љига је добио ваљевски ''Тешњар'' са 2:1. У полуфиналним дуелима ''Рибница'' је победила ''Омладинац'' са 3:2, док је ''Сењак'' поразио '' Тешњар'' резултатом 3:1.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту

  

Свиђа вам се оно што видите?

Пратите нас на друштвеним мрежама...