Почели радови на изворишту Орловац у Осеченици, пројекат вредан 58 милиона динара

 orlovac projekat 1 1

У мионичком селу Осеченица почели су радови на изворишту Орловац чиме ће се значајно унапредити квалитет водоснабдевања у Брежђу, Осеченици, Толићу, Паштрићу, Кључу, Радобићу, вароши и селу Мионица. Пројекат вредан око 58 милиона динара заједнички финансирају Европска унија и општина Мионица, а кроз програм пословне инфраструктуре.

orlovac projekat 1 2

- Као што смо и најавили, почели смо са радовима на реконструкцији изворишта Орловац. Овим пројектом смањићемо 80% губитака у мрежи, а грађани ће имати квалитетније водоснабдевање што је најважније. Истовремено спроводимо још један значајан пројекат Кључка врела којим ћемо решити проблеме водоснабдевања у још 12 села. Када смо говорили да је развој Мионице незаустављив процес, управо смо мислили на ове важне пројекте који ће у великој мери побољшати квалитет живота грађана –рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.

orlovac projekat 1 5

Општина Мионица је 2016. године извршила промену цеви, а са још 900 метара колико је планирано овим пројектом, азбестних цеви у овом водоводном систему више неће бити.

orlovac projekat 1 3

Нека од мера које ће се такође спроводити у оквиру овог пројекта јесу подршка пословној сарадњи на регионалном нивоу, обука и јачење професионалних компетенција, окупљања удружења жена, сајмови запошљавања и др.

orlovac projekat 1 6

У ПЕТАК ДВАДЕСЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ МИОНИЦА

Грб општине Мионица

Двадесета седница Скупштине општине Мионица биће одржана у петак 23. фебруара 2024. године у сали Скупштине општине Мионица са почетком у 10 часова. Позив на седницу и материјал можете преузети овде:

 

Документи:
Датум-32304уторак, 20 фебруар 2024 15:01
Преузми-32304 62

ОБАВЕШТЕЊЕ

flajer 1

На основу члана 21. Закон о заштити од пожара („Сл. гласник РС“ број 87/2018) и Закључка Штаба за ванредне ситуације општине Мионица број: 217-8/2024-2 од 14.02.2024. године, Општинска управа Мионица објављује

ОБАВЕШТЕЊЕ

Општинска управа Мионица у оквиру својих надлежности предузела је превентивне мере заштите од пожара на отвореном простору и шумских пожара на територији општине Мионица.

Законом о заштити од пожара ЗАБРАЊЕНО ЈЕ:

- спаљивање остатака стрних усева,

- спаљивање смећа на отвореном простору,

- спаљивање биљних остатака,

- ложење ватре у шумама.

Казненим одредбама Закона предвиђене су НОВЧАНЕ КАЗНЕ:

- за физичка лица од 10 000 до 50 000 динара,

- за правна лица од 300 000 до 1 000 000 динара.

Надзор над спровођењем Одлуке о мерама заштите пољопривредног земљишта на подручју општине Мионица („Сл. гласник општине Мионица“ бр. 4/2015) у наредном периоду интензивно ће спроводити Одељење за инспекцијске послове, привреду и заштиту животне средине Општинске управе Мионица.

Спаљивање жетвених остатака је забрањено Законом о заштити од пожара и Законом о пољопривредном земљишту. Такође, Правилником о упису и обнови регистрације пољопривредних газдинстава један је од услова стицања пасивног статуса.

Уколико се утврди да је на газдинству вршило спаљивање жетвених остатака, газдинство прелази у пасиван статус, чиме је онемогућено коришћење подстицајних средстава у пољопривреди у периоду од две године.

 flajer 2

Јордан Јевтовић из Крчмара код Мионице напунио 104. године

 jankovic i deda jordan

Најстарији становник општине Мионица Јордан Јевтовић прославио је 104. рођендан, а тим поводом посетио га је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

jankovic i jevtovic

- И ове године смо са нашим највољенијим деда Јоцом да на прави начин прославимо његов рођендан. Не треба живети на Алпима да би се живело дуго и квалитетно него у нашем Крчмару где је наш деда Јордан напунио 104. године. Никада нећу заборавити како нам је рекао да су се пре носиле поцепане панталоне, а сада за Светог Николу једемо лубеницу. Он је наш понос и даје нам инспирацију и снагу – рекао је Јанковић.

Јордан Јевтовић живи у Крчмару. Више од века провео је у родном месту где је радио у локалној продавници. Данас је пензионер.

jankovic posetio najstarijeg mionicanina

- Хвала председнику општине што ме је и ове године посетио. Очекивао сам га и знао сам да ће доћи. Данас се много боље живи, пре смо ишли поцепани, спавали поред фуруне. Пре си морао да будеш гладан, сада није тако. А од краља Александра до овог нашег, Вучић Александра није се боље живело – каже деда Јоца и за овај рођендан,  који је са гостима наздрављао уз речи „живела Србија“ и чашу пива, које је почео да пије, како он каже сад на Божић.

deda jordan sa porodicom

Јордан Јевтовић рођен је 12. фебруара 1920. године још док се Србија опорављала од Првог светског рата.  Унуци и праунуци га редовно обилазе, а њему припада место омиљеног становника села Крчмар и најстаријег становника општине Мионице.

jordan jevtovic i predsednik opstine mionica boban jankovic

Завршена Општинска лига у фудбалу у Мионици

varos mionica

У Мионици је у недељу пред пуним трибинама завршена трећа сезона Општинске лиге у фудбалу у којој је учествовало 15 екипа  које чине фирме, установе и насеља са територије општине. Након три месеца узбудљиве игре прво место освојила је екипа варош Мионица, друго село Брежђе, а треће место припало је селу Мионица. Захвалнице свим екипама и пехаре победницима уручио је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

jankovic urucuje pehare

- Честитам победницима и свим учесницима Општинске лиге у фудбалу. Драго ми је да је ово такмичење посећено и да смо се овде у нашој хали спортова окупљали сваке недеље бодрећи наше синове, очеве, комшије, пријатеље. Спорт је важан, повезује људе, и сада са ове временске дистанце видимо колико је било важно да обновимо халу и да створимо што боље услове. У наредном периоду наставићемо са улагањима у спорт – рекао је Јанковић.

publika

Мионичани и посетиоци врло су заинтересовани да погледају ово такмичење, а томе сведочи и податак да је  сваку утакмицу пратило скоро 700 гледалаца, а осим утакмица Општинске лиге, гледаоци су могли да погледају и утакмице најмлађих полазника школе фудбала ФК „Рибница“ из Мионице.

pobednici varos mionica
У овкиру спортских дешавања, у Мионице се тренутно игра и Мини макси лига узраста од 7 до 11 година сврстаних у 32 екипе из 9 клубова са територије Колубарског округа, а најбољи тимови из пет старосних категорија ће се пласирати на регионално такмичење, као и одбојкашке утакмице ОК “Рибница“.