ОПШТИНА ДОМАЋИН РАДИОНИЦЕ О СОЦИЈАЛНОМ СТАНОВАЊУ

Општина Мионица је јуче била домаћин радионице о социјалном становању у заштићеним условима коју су организовали Балкански центар за миграције и хуманитарне активности и америчка невладина организација CRS . Ова активност је део стратешког задатка побољшања услова становања и управљања објектима социјалног становања у оквиру пројекта ''Одрживи повратак и интеграција расељених лица и избеглица у БиХ, Црној Гори и Србији''. Радионици су осим домаћина и организатора присуствовали и представници општина Крупањ и Сремска Митровица.

 

Присутнима се у уводном делу обратио Извршни директор Балканског центра за миграције и хуманитарне активности Горан Баста, који је истакао да ће ускоро бити завршени радови на изградњи вишепородичне стамбене зграде у улици Ратка Петровића у Мионици намењене збрињавању избеглих лица у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања у Србији – Потпројекат пет и да је циљ радионице да се изврши пресек досадашњих активности у вези са социјалним становањем у заштићеним условима у оквиру Регионалног стамбеног програма у општинама Мионица, Крупањ и Сремска Митровица.

  • Идеја је да покушамо да у сарадњи са општинама направимо правни амбијент како би се донео сет локалних прописа који би били униформни, а који се баве социјалним становањем. Стамбени објекти социјалног становања морају функционисати на комерцијалан начин како би били заштићени од пропадања – истакао је Извршни директор Балканског центра за миграције и хуманитарне активности Горан Баста.

Представници Балканског центра за миграције и хуманитарне активности су током радног дела радионице презентовали нацрт Правилника о становању у зградама са становима у закупу са могућношћу куповине, као и прелиминарне резултате истраживања о процени задовољаства корисника социјалног становања у Сремској Митровици.