ПОБЕДНИК „МИОНА ФИЛМ ФЕСТА“ ФИЛМ „ДАЉИНЕ“

Током викенда у Мионици је одржан други по реду „Миона филм фест“, фестивал кратког и документарног филма осмишљен са идејом да подржи младе филмске ауторе. Од укупно 32 филма, у ужи избор за статуу Мионе ушло је 8 краткометражних филмова који су приказани током два фестивалска дана. Посетиоци Културног центра Мионица имали су имали прилику да погледају филове: ​„Одежда кнеза Лазара“​ Наде Савић, ​„Центар“​ Ивана Марковића, ​„Непотписане“ ​ Валентине Делић, ​„Даљине“ Немање Војиновића, „​Једини“ Николе Полић и ​“Ibarska higхwаy“ Александрије Ајдуковић.

Жири на челу са режисером Дарком Бајићем, затим глумицом Мионом Марковић и филмским критичарем Мирољубом Стојановићем одлучио је победника овогодишњем фестивала, то је филм „Даљине“ редитеља Немање Војиновића. Похваљени су филмови „Центар“ Ивана Марковића и „Непотписане“ Валентине Делић.

У оквиру фестивала у суботу у Библиотеци Милован Глишић пред многобројном публиком одржана је трибина на тему ”Однос медија према филму” у којој су учествовали новинари Вања Булић, Александра Миката и Дејан Грујић. Другог фестивалског дана на трибини на тему ”Филм у 21. веку“ говорили су режисер Дарко Бајић, филмски критичар Мирољуб Стојановић и глумица Миона Марковић.

Као део пропратног програма фестивала, одржан је “Миона филм квиз“ тематски квиз у коме су се мионички основци и средњошколци такмичили у познавању домаће кинематографије. Међу основцима победу је однео тим који су чинили Милутин Гошњић, Алекса Вујичић и Лука Пешић, док су међу средњошколцима то били Сава Несторовић, Урош Дикић и Марко Трифуновић.

Мионица ће 5. јуна бити домаћин још једне филмске манифестације. Реч је о једнодневној манифестацији „Ноћ српског филма“ коју је покренуо Филмски центар Србије. Овом приликом у Културном центру Мионица биће приказани најгледанији домаћи филмови.