СРЕДЊА ШКОЛА ОБЕЛЕЖИЛА ЈУБИЛЕЈ

Организован први „Мионица Гастрофест“

Средња школа Мионица је на празник словенских просветитеља Ћирила и Методија 24. маја обележила десетогодишњицу од оснивања и тим поводом је у сарадњи са мионичком општином организовала фестивал „Мионица Гастрофест“, сусрете средњих туристичко-угоститељских школа Колубарског округа. Поред домаћина, на фестивалу су учествовале још три средње школе и то „1.300 каплара“ Љиг, Економска школа Ваљево и Техничка школа Уб. Екипе сачињене од ученика и професора са туристичко-угоститељких смерова имале су задатак да припреме јело у котлићу по избору и етно трпезу са старим специјалитетима из свог места. Такмичари су се својски потрудили да њихова јела и етно трпезе буду богате и укусне, тако да су присутни уживали у хармонији боја, укуса и мириса.

Средња школа „Мионица“ је имала и свој изложбени угоститељски штанд на којем су ученици са смера конобар демонстрирали припрему необичних коктела, промовишући своју струку на креативан и оригиналан начин. Понуда је употпуњена изложбеним штандовима овдашње Туристичке организације са сувенирима које израђују деца Мионице, као и штандом на којем је промовисан Музеј камена у Паштрићу.

Посебну димензију Фестивалу дали су познати кувар и ТВ лице из серијала „Паклена кухиња“ Саша Мишић, председник Асоцијације кувара Србије Дејан Станковић и почасни председник ове асоцијације Милијан Стојанић у улогама стручних коментатора. Круна Фестивала био је јавни час кувања, који су ови искусни мајстори кулинарства извели на отвореном.

Први „Мионица Гастрофест“ завршен је доделом диплома, пехара и захвалница свим учесницима и спонзорима, а организатори имају намеру да Фестивал наредних година поприми и такмичарски, али и национални карактер.



Јубилеј Средње школе Мионица обележен је и пригодном свечаношћу на којој су се присутнима обратили први човек мионичке општине Бобан Јанковић и директорка Школе Катарина Чарапић, који су најбољим ученицима уручили похвалнице.