ОБУКА О ПРЕПОЗНАВАЊУ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Запослени у центрима за социјални рад и пружаоци услуга социјалне заштите из 15 локалних самоуправа, међу којима је и Мионица, учествовали су на обуци у препознавању дискриминације у области социјалне заштите која је одржана 9. и 10. октобра у Шапцу. Том приликом су се упознали са најчешћим облицима дискриминације, личним својствима на основу којих људи могу бити дискриминисани (старост, пол, етничко порекло, имовинско стање и други), као и улогом коју стереотипи и предрасуде играју у томе.

Да дискриминација и борба против дискриминације не познаје националне границе, представила је Ивана Крстић, професорка Правног факултета у Београду. Поред међународног правног оквира, велико интересовање су изазвале притужбе подношене Европском суду за људска права из других европских земаља. Искуство Србије у борби против дискирминације поделила је Бранкица Јанковић, Поверенца за заштиту равноправности.

 

Ако би описали дискриминацију једном реченицом, рекли бисмо да је то неједнако поступање према једнакима, и једнако поступање према неједнакима-истакла је повереница.

 

Дискриминација може бити директна и прикривена, док се највећи број притужби односе на дискриминацију на радном месту. Дискриминација на радном месту и мобинг биле су теме другог дана обуке. Дејан Костић, експерт у области дискриминације и радног права, представио је најчешће случајеве мобинга - „Старе појаве са новим именом“- сматра Костић.

Ово је једна од активности које имају за циљ побољшање услуга социјалне заштите–ефикаснијих, доступнијих и у складу са потребама грађана и грађанки, изјавила је Александра Хилбиг, вођа пројекта Услуге социјалне заштите за осетљиве групе. То је пројекат немачко-српске развојне сарадње, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.