ОБУКА О ПРЕПОЗНАВАЊУ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

giz svg miodrag mitja bogdanovic dsc 0656

Запослени у центрима за социјални рад и пружаоци услуга социјалне заштите из 15 локалних самоуправа, међу којима је и Мионица, учествовали су на обуци у препознавању дискриминације у области социјалне заштите која је одржана 9. и 10. октобра у Шапцу. Том приликом су се упознали са најчешћим облицима дискриминације, личним својствима на основу којих људи могу бити дискриминисани (старост, пол, етничко порекло, имовинско стање и други), као и улогом коју стереотипи и предрасуде играју у томе.

Да дискриминација и борба против дискриминације не познаје националне границе, представила је Ивана Крстић, професорка Правног факултета у Београду. Поред међународног правног оквира, велико интересовање су изазвале притужбе подношене Европском суду за људска права из других европских земаља. Искуство Србије у борби против дискирминације поделила је Бранкица Јанковић, Поверенца за заштиту равноправности.

  giz svg miodrag mitja bogdanovic dsc 0481

Ако би описали дискриминацију једном реченицом, рекли бисмо да је то неједнако поступање према једнакима, и једнако поступање према неједнакима-истакла је повереница.

  giz svg miodrag mitja bogdanovic dsc 0706

Дискриминација може бити директна и прикривена, док се највећи број притужби односе на дискриминацију на радном месту. Дискриминација на радном месту и мобинг биле су теме другог дана обуке. Дејан Костић, експерт у области дискриминације и радног права, представио је најчешће случајеве мобинга - „Старе појаве са новим именом“- сматра Костић.

giz svg miodrag mitja bogdanovic dsc 0741

Ово је једна од активности које имају за циљ побољшање услуга социјалне заштите–ефикаснијих, доступнијих и у складу са потребама грађана и грађанки, изјавила је Александра Хилбиг, вођа пројекта Услуге социјалне заштите за осетљиве групе. То је пројекат немачко-српске развојне сарадње, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту