ВЛАДА ШВАЈЦАРСКЕ ПОДРЖАЛА ПРОЈЕКАТ „ЈАЧАЊЕ УСЛУГЕ ПОМОЋ У КУЋИ“

Влада Републике Швајцарске је у оквиру програма Swiss PRO подржала пројекат „Јачање услуге помоћ у кући у општини Мионица“. Укупна вредност пројекта је 11.442 евра, од чега Влада Швајцарске обезбеђује 10.287 евра, а локална самоуправа 1.155 евра.

Иначе, услуга Помоћ у кући на подручју општине Мионица функционише од 2016. године. Услуга је доступна одраслима и старијима који имају ограничења физичких и психичких способности, услед којих нису у стању да самостално живе у својим домовима без редовне помоћи у активностима дневног живота, неге и надзора, при чему је породична подршка недовољна или није расположива. Садржај услуге се дефинише индивидуалним потребама корисника, а већина услуга се пружа у дому корисника. Пројектом „Јачање услуге помоћ у кући у општини Мионица“ обезбеђује се пружање ове услуге за пет корисника уз ангажовање пет лица из рањивих група као неговатеља, уз унапређење услуге Канцеларије за помоћ у кући која ће пружити додатну подршку за најмање 100 корисника.

Кроз програм Swiss PRO Швајцарска подржава локалне самоуправе да самостално или у партнерству са Центрима за социјални рад реализују пројекте за спровођење и развој услуга социјалне заштите. Пројекти су одабрани у оквиру јавног позива под називом „Снаге удружи, подршку пружи“ који је трајао од 3. марта до 22. маја и био отворен за 96 градова и општина из региона Шумадије и Западне Србије и региона Јужне и Источне Србије. Одобрен је 21 пројекат чија је укупна вредност преко 310 хиљада евра, а њиховом реализацијом ће у наредних годину дана бити повећан приступ услугама социјалне заштите на локалном нивоу за више од 1.000 корисника из рањивих група.