ОБЕЛЕЖЕНА ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ

Општина Мионица се од 16. до 22. септембра трећу годину заредом прикључила обележавању Европске недеље мобилности, која се организује у циљу повећања свести о значају урбане мобилности и саобраћаја без издувних гасова. Овогодишњи програм је обиловао занимљивим и едукативним садржајима у којима су претежно учествовала деца, али и старији грађани. Одржане су многобројне активности, а само неке од њих су „Правилно бицикл вози да те нико не угрози“, такмичење у брзом ходању, као и сајам превозних средстава без издувних гасова. Најмлађи Мионичани показали су велику заинтересованост за очување природе и заштиту животне средине. Малишани су на ове теме писали литерарне радове и цртали стрипове, учествовали на такмичењима у савладавању полигона спретности бициклом, брзом пешачењу и сличним активностима. Данас, последњег дана манифестације, биће обележене пешачке стазе у Бањи Врујци.

-Ово је само један од многобројних корака које морамо направити како бисмо живели у здравој средини и нашим најмлађима оставили у наслеђе очувану Мионицу. Важно је да се сваки дан понашамо као да је Европска недеља мобилности и да на тај начин побољшамо здравље, природу, али и једни друге - нагласио је председник општине Мионица Бобан Јанковић, који је присуствовао програмима манифестације.

Европска недеља мобилности је годишња кампања организована од стране Сталне конференције градова и општина и Владе Краљевине Шведске у оквиру програма „Подршка локалној самоуправи на путу ЕУ интеграција“