ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ СА УСАИД-ОМ

У Пројекту за одговорну власт

Општина Мионица је недавно потписала Меморандум о сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД), укључивши се у УСАИД-ов Пројекат за одговорну власт у оквиру којег се већ три године пружа подршка локалним самоуправама у повећању транспарентности, већем учешћу јавности у доношењу одлука, борби против корупције и унапређењу финансијских контрола и јавних услуга. Меморандум су у Београду истовремено потписале и општине Варварин, Чајетина, Крупањ, Прибој, Инђија, Љубовија, Бела Паланка, Шид, Велико Градиште, Пожега и Сремски Карловци и са овим општинама је број учесника у Пројекту достигао 25.

- Мионица је постала део Пројекта за одговорну власт који спроводи УСАИД у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе. Циљ пројекта је да приближимо рад Општине грађанима и да их мотивишемо да се укључе у решавање проблема који утичу на целу заједницу. Хвала министарки Обрадовић и Министарству државне управе и локалне самоуправе на подршци и помоћи коју нам пружају да Мионицу учинимо бољим местом за живот – рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић приликом потписивања Меморандума.

Последње истраживање “Перцепције грађана о борби против корупције у Србији” за 2020. годину показало је да је корупција и даље главна брига грађана Србије, одмах након незапослености и ниског животног стандарда.

-Чврсто верујемо да локалне самоуправе имају посебно важну улогу у борби против корупције и обезбеђивању одговорног управљања.Током протекле три године, наши партнери су усвојили и применили важне нове праксе и политике, неопходне за повећање одговорности власти и борбу против корупције. Желео бих да честитам свим локалним самоуправама са којима сарађујемо на тим напорима, јер није било лако. Ипак, има још много тога да се уради - изјавио је на свечаности приликом потписивања Меморандума директор мисије УСАИД-а за Србију Мајк де ла Роса.

Од почетка рада УСАИД-овог Пројекта за одговорну властна пружању техничке подршке локалним самоуправа израђено је осам локалних антикорупцијских планова, пружена је подршка локалним самоуправама да унапреде своје веб странице, Информаторе о раду, унапреде процедуре за јавне набавке, стратегије комуникације и коришћење друштвених мрежа за бољу интеракцију са грађанима, што је резултирало повећањем индекса транспарентности локалних самоуправа (ЛТИ) са којима УСАИД сарађује. Осим тога, локалне самоуправе су у сарадњи са УСАИД-ом развиле нове моделе и стратегије укључивања грађана у процес доношења одлука.

-Изузетно ми је драго што се број градова и општина у Србији који се у свом раду придржавају принципа добре управе из године у годину повећава. Верујем да ће повећање транспарентности и веће учешће јавности у доношењу одлука на локалном нивоу допринети борби против корупције, али и повећању поверења грађана у институције - поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.